Напишете дума/думи за търсене

Постният зелник на баба

Необходими продукти за тестото:
1 кг брашно, 500 мл вода, 1 кафена лъжичка сол

за плънката: 300 г кисело зеле, 200 г ориз, 300 мл олио, 500 мл вода, 1/2 чаена лъжичка черен пипер, 1 чаена лъжичка червен пипер.

Начин на приготвяне:

От водата, брашното и солта се замесва не много твърдо тесто. Разделя се на 10 топчета, от които две са по-големи. От тях се разточват две по-дебели кори. Останалите 8 се разточват на по-тънки кори. Оставят се малко да изпръхнат.

Киселото зеле се нарязва на ситно. Сгрява се олиото, слага се червеният пипер, добавя се зелето и се запържва да омекне зелето (с малко вода). Прибавят се измитият ориз и останалата вода. Вари се до омекване на ориза. Поръсва се с черния пипер и се разбърква добре.

В средна тава намазана с олио се слага едната дебела кора, ръси се плънка. Отгоре се слага една от тънките кори и пак се ръси плънка. Повтаря се с всички кори, като най-отгоре се слага втората дебела кора и се намазва с олио.

Пече се при загрята предварително фурна на 150 градуса, 30 минути.

Сервира се топъл!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X