Напишете дума/думи за търсене

Убива ли лимонът раковите клетки


Има ли тезата научни доказателства, или 
всичко е в сферата на градските легенди

Институтът за здравето в Балтимор оповести последното откритие в медицината, което е ефективно срещу рака! Лимонът е чудотворен продукт, който убива клетките на рака. Той е около 10 000 пъти по-силен от химиотерапията”, гласи публикация в интернет.

Защо не знаем това? Дали защото има лаборатории, заинтересувани от производството на синтетични продукти, които да им носят огромни облаги... Излиза, че всичко е не в името на здравето, а в името на огромните печалби на мултинационалните корпорации!

От друга страна, някой упорито превъзнася тайната на лимона за здраве и дълголетие. Твърди се, че той е доказано средство срещу всички типове рак. Смята се също, че е антибактериален спектър срещу инфекции и гъбички, ефикасен е и срещу вътрешни паразити и червеи. Лимонът регулира и кръвното налягане, когато то е много високо. Той е и антидепресант, който

бори стреса и нервните разстройства

В интернет се посочва, че източникът на тази информация е един от най-големите производители на лекарства в света. Той е установил ползите от лимона след над 20 лабораторни теста, направени след далечната 1970 г. Резултатите показват, че лимонът унищожава зловредните клетки на 12 вида рак, включващи дебелото черво, гърдите, простатата, белите дробове и панкреаса... И не само унищожава зловредните ракови клетки, но и въздейства върху здравите.

Съставките на лимона го правят 10 000 пъти по-ефективен от медикамента Adriamycin, използван за химиотерапия. За изненадващите ползи от лимона е по-добре късно, отколкото никога, нали?

Тази приказка има неочакван край - нейният автор е един от най-големите производители на наркотици в света. А Институтът за здравето в Балтимор отрече да е правил подобно откритие. И все пак

дали всичко е 100-процентова лъжа

или има и истина в твърдението, че лимонът е убиец на рака? Например покойният китарист на “Щурците” Петър Гюзелев се бореше тумора по необичаен начин - сутрин и вечер изпиваше сока на един лимон, разреден в чаша с вода, хлебна сода и мед. И живя 6 месеца по-дълго от лекарската прогноза.

В най-общ смисъл лимоните и въобще цитрусите носят хранителни и здравословни ползи. Сокът им съдържа предимно захари и плодови киселини. Лимоните са отличен източник на витамин С, а също и на витамин В6, калий, фолиева киселина, флавоноиди. A 2 средни лимона осигуряват 29 калории, 1,1 г протеин, 0,3 гамазнини, 9,3 г въглехидрати, 2,8 гафибри и 2,5 г естествени захари.

Фитохимичните съединения в лимоните са предмет на клинични изпитания за разтваряне на камъни в жлъчката и заедно с това наистина имат изключително обещаващи противоракови свойства.

Няколко академични доклада, публикувани през последното десетилетие, също предполагат, че лимоните, както и други цитрусови плодове може да притежават съществени противоракови свойства. Например доклад на Института по хранителни и селскостопански науки във Флорида през 2002 г. отбеляза, че:

- Изследванията върху биологичната активност на съединенията в цитрусовите плодове доказват тяхната противоракова активност.

- Цитрусовите флавоноиди са мощен антиоксидант, който понижава холестерола и предотвратява стареенето, имат антираково, антивирусно и противовъзпалително действие.

- Основните каротиноиди в розовия грейпфрут са ликопен и бета-каротин. Ликопенът, който се съдържа най-много в доматите, значително намалява риска от рак на простатата и на гърдата. Ликопенът нормализира и кръвната захар при диабет от тип 2.

Последните лабораторни проучвания наистина доказват, че лимоноидите (фитохимикали в цитрусовите плодове)

потискат развитието на ракови клетки в гърдата,

намаляват холестерола и въздействат благоприятно на целия организъм.

Докладът на калифорийския университет “Потенциалът на цитрусовите лимоноиди като противоракови средства”, също твърди:

Витамин С и флавоноидите като антиоксиданти неутрализират активните кислородни видове, които могат да увредят клетките в тялото и да доведат до хронични заболявания, включително рак. Последните изследвания в САЩ наистина доказват, че фитохимикали като

лимоноидите в цитрусите притежават значително противораково действие:

“Лимоноидите са естествени съединения, които не се срещат в други плодове или зеленчуци.”

И най-доброто, което може да се каже засега, е, че цитрусовите плодове могат потенциално да крият противоракови свойства, т.е. могат да помогнат за предпазване от рак. Но все още сме далеч от твърдението, че лимоните са окончателно доказано средство за защита срещу всички видове рак и че консумацията на лимони може да унищожи злокачествено заболяване. Но едно е сигурно - за разлика от други противоракови лекарства, които са токсични, лимоноидите не вредят на човека, а напротив.

Освен това:
- подобрява настроението
- пречиства черния дробр и подобрява храносмилането
- тушира възпалителните процеси
- възпрепятства образуването на камъни в бъбреците и пикочния мехур
- лекува акне и екземи
- има алкализиращ ефект върху тялото

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X