Напишете дума/думи за търсене

Мадлен Алгафари: Мъжествеността е в период на криза

Хората се научиха да оцеляват поединично, твърдят психолозите. Жената си казва: “щом мога да оцелея, без да пера чорапите на някого, по-добре само да се срещам с него, за да се забавлявам и да си запазя своята територия, без да се обвързвам”. Обърнахме се към няколко специалисти, за да научим как да оцелее семейството в тази криза на ценностите и как да извлечем максималното от връзката си.

Проблеми има навсякъде. Важно е как ги обсъждаме

Едно добро семейство не се познава по липсата на проблеми, а по начина по който ги разрешава , казва психоложката Борислава Крендева. Тя твърди, че само любовта не е достатъчна и че комуникацията между двамата е най-важна. “Зачитайте мнението на партньора си и не замитайте проблемите под килима”. Ако се правим, че проблемът не съществува, то той няма да излезе от душата ни. Остава вътре в нас, разрушава личността ни, след това междуличностните отношения и връзката. Психоложката обяснява, че децата ни обикновено копират нашите модели и започват да мислят, че щом родителите не споделят помежду си, споделянето е маловажно и за тях. Това може да им попречи да изградят пълноценна връзка след време.

Колкото сме “по-цели”, толкова сме по-здрави

“Мъжкото взема превес в жената и женското - в мъжа", твърди известната психоложка Мадлен Алгафари. “Важното е мъжкото в жената да се изразява в борбеност, пробивност, инициативност, решителност, смелост, а не в цинизъм, грубост, неспособност да отстъпва. А добрите женски качества при мъжа са емоционалност, мекота, гъвкавост, доверяване, разкриване. За да е цялостен един човек, трябва да има в себе си баланс между мъжко и женско. Колкото сме "по-цели", толкова сме по-здрави.”

Жената трябва да е на “ти” със сексапила си и да обича своето тяло

Мадлен е категорична, че в момента мъжествеността е в период на криза. Споделя, че много жени в практиката й се оплакват, но не правят достатъчно, за да предразположат мъжа и да го привлекат. Тя смята, че на жените ни липсва толерантност, а мъжете се измъчват, защото са в период на трансформиране. Казва, че днешният мъж повече отвсякога се среща с женското в себе си. “Материалната криза също потиска мъжествеността, затова е добре за всичко да си говорим и да споделяме. Жената трябва да е по женски мъдра и понякога търпелива, но не робиня. Гордостта също е лош съветник. Когато се нуждаем от нещо, действията ни трябва да обслужват нашата потребност, а не да чакаме другият да се сети. Ако той не се сети, какво ще правим? Важно е още жената да е на ти със сексапила и еротиката, с умението да обича тялото си, за да накара и мъжа до себе си да го желае. Без значение какви са формите и конкретните й мерки. Тя трябва да се запита дали предразполага партньора си, кара ли го да я иска.

Много отношения се разпадат, защото сме в търсене, обяснява Алгафари. “Расте осъзнатостта ни и преосмисляме себе си. Всеки период в човешката история на пренареждане на вътрешния пъзел, е свързан с разместване на пластове и с кризи. Тъжното е, че с лекота се задраскват шансове за изграждане на отношения. По-лесно ни е да сменим партньора, отколкото да извадим максималното от връзката си. Но дали е по-доброто?

Разбира се, хубаво е, че имаме свобода, и ако виждаме, че нещата са безнадеждни, можем да търсим по-хармонична връзка.

Не бързайте да работите, майки!

“Жената иска да си мери пишката с мъжа”, обяснява психоложката Димитрина Митрева. Това се случва обикновено при момичета, чиито бащи са искали да имат момчета и са ги отглеждали като такива. Те израстват с чувство за малоценност и стремеж да правят всичко като мъжете. Ако сте такива, а ви предстои да бъдете родител, не бързайте да се връщате на работа, само защото мъжът ви работи. “Не се отказвайте от цялото си майчинство” призовава Митрева. “Научете се да изпитвате радостта от него. Така ще помогнете и на бащата да бъде по-грижовен и да се чувства специален.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X