Напишете дума/думи за търсене

Тандо Хопа - африканката албинос (галерия)

Тандо Хопа от Южна Африка е на 26. По професия е адвокатка. Разказва, че е израснала с комплекси и в страх. Винаги е носела дълги до земята дрехи и рядко се е показвала навън, без да се предпази с дебел пласт слънцезащитен крем. Днес тя е звезда - от модния подиум Тандо Хопа се бори срещу предразсъдъците към албиносите в Африка.

Новият живот на Тандо Хопа започва преди четири години, когато южноафриканският дизайнер Герд-Йохан Куци я забелязва съвсем случайно в един мол. Днес Тандо Хопа е сред най-известните южноафрикански модели, а лицето ѝ краси кориците на големите модни списания.

Борбата срещу предразсъдъците е мъчителна. В Африка вярват, че албиносите не са живи хора, а духове. И че ако притежаваш част от тялото на албинос, ще бъдеш дарен с щастие и благосъстояние. Албинизмът е всъщност генетичен дефект. На всеки 20 000 души се ражда по един албинос. В Източна и Южна Африка албинизмът е относително широко разпространен. Предразсъдъците - също.

Албиносите живеят в постоянен страх - престъпни банди са се специализирали в преследването и избиването им. Телата им продават на т.нар. "лечители"- заради суеверието, че части от тялото на албинос носят щастие и благоденствие. По данни на ООН, тялото на един албинос се продава на черния пазар за над 60 000 евро, а един крайник струва около 2 000.

СНИМКИ: ТУИТЪР
СНИМКИ: ТУИТЪР

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X