Напишете дума/думи за търсене

Термовизуалната диагностика подсказва за бъдещи проблеми

Термовизията е безвреден за тялото метод за диагностика на около 150 болести. Специална камера улавя топлинното излъчване на организма и го визуализира в цветен кадър. Измервайки температурните отклонения до стотни от градуса, уредът дава възможност да се определи характерът им - възпалителен, съединително-тъканен или онкологичен.

Здравото тяло се вижда в зелено

Д-р Васил Маринов от 22-ри ДКЦ в София, който дълги години работи с термовизор, обяснява, че всяко живо тяло отделя топлинна енергия в инфрачервения спектър, която е невидима за човешкото око, но камерата я визуализира върху екрана на компютъра като цветен образ. Здравото тяло се вижда в зелено. Всеки възпалителен процес е по-топъл от обичайната температура на тялото и компютърът отчита неговите стойности. Цветът също се променя, като от зелен преминава в жълто-червената гама. Онкологичните образувания са още по-топли от възпалителните и се виждат в червения регистър. Мастопатията и всяко доброкачествено образувание като раничка на шийката на матката са в студеносиния тон. Те са като вид изолатор, какъвто е и мазолът.

Открива заболяването в много ранен стадий на развитие

Пълният преглед при д-р Васил Маринов трае около 45 минути. Първо се прави снимка на мястото, на което искате да обърнете внимание, или на цялото тяло. Дрехите са вид изолатор, така че се махат. Ако искате цялостен преглед, първо се снима главата в анфас и профил на разстояние 2 м от апарата. За следващите снимки пациентът е прав на разстояние около 3 м и е по бельо. Заснемат се общо около 30 кадъра. Ако вече имате правени изследвания за ваше заболяване, желателно е да ги носите.


Термографът позволява прецизна диагностика в много области на медицината: мамология, ендокринология, онкология, гинекология, урология, гастроентерология, костно-ставни и съдови заболявания. Апаратът е подходящ за профилактика на рак на гърдата и на шийката на матката. Голям процент от патологичните процеси може да се наблюдават дори две години преди появата на каквато и да било симптоматика.

С термовизора се прави ранно разпознаване на варикозните разширени вени на краката. Установява се хипо- (изобразява се в син цвят) или хиперфункция на щитовидната жлеза. Може лесно да прецените дали болките в ставите са вследствие на деструкция (артроза) или на възпаление (артрит) на ставите. Използва се при неясни болкови, температурни и други състояния. За минути се открива остър апендицит или бъбречна криза. С термовизора ясно се вижда наличието на язва, без да се вкарва сонда през устата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X