Напишете дума/думи за търсене

Коледни идеи за детската стая

Децата с особено нетърпение очакват настъпването на Коледа и Нова година – времето, в което се пренасят в истинска приказка и всички желания се сбъдват. Създайте им приказна атмосфера и чудесата ще започнат отрано. За целта не е нужно да ги отрупвате с подаръци – просто украсете детската стая по всички коледни правила.

Безопасността на първо място

Преди да пристъпите към избор на декорация и към самия процес на украсяване, вземете под внимание възрастта на детето. В стаята на по-малките не бива да слагате гирлянди с електрически лампички, играчки за елха от стъкло или от друг материал, който при повреда може да нарани детето. Освен това не слагайте предметите в ярки цветове нависоко, тъй като хлапето може да реши да ги вземе и да падне от подредените за целта столове и маси.

Цветова гама

Не е нужно да сте професионален дизайнер, за да сте наясно, че дори празничната декорация няма нужда от прекалено много цветове. Най-добър ефект ще постигнете, ако използвате украшения в една цветова гама. За настъпващата 2016-а актуални в интериора ще са червеното, оранжевото, жълтото. Тези цветове отлично хармонират със златните и сребърните оттенъци. Може да сложите в детската стая коледни ясли –хлапетата със сигурност ще се радват на фигурките и ще слушат с удоволствие историята за раждането на Исус.

Елха в детската стая


Кой е казал, че елха трябва да има само в хола? Всяко дете ще изпадне във възторг от елха в собствената стая. Ако пространството позволява, не се колебайте да зарадвате детето си. Заедно с него решете дали да е изкуствена или естествена. Най-удобно е да поставите елхата в ъгъла – там има по-малък риск да бъде бутната.
За децата до 5 години не се препоръчва елхата да се украсява със стъклени играчки. В този случай може да украсите елхата в определен стил. В стила „Санта Клаус” например преобладава червеният цвят, фигурките на Дядо Коледа, елени, зелени джуджета. При стила, наречен „Лешникотрошачката”, в качеството на украшения се използват стари мъниста, керамични топчета, хартиени гирлянди и звезди.

„Направи си сам”


Ако искате да упражните креативността на детето, изработете заедно с него играчки за елхата – от гланцирана цветна хартия, плат, вата, памук и т.н.
Когато декорирате стените, прозорците, вратите и таваните, помнете основното правило: никакви баналности. Вместо електрически гирлянди (или като допълнение към тях) направете гирлянди от цветна хартия във вид на ромбове, квадрати, кръгове или снежинки. На любимите плюшени играчки на детето сложете коледни шапки, разпръснете фигурки на Дядо Коледа, Снежанка, джуджетата и елена Рудолф из стаята, окачете коледни чорапи по завесите и вратите.
Направете от вълна или памук снежни купчинки и ги окачете на тавана или ги подредете под елхата. Направете заедно с детето играчки във вид на малки подаръци от цветна хартия и панделки, които да окачите на елхата.
Не забравяйте да сложите на видно място и фигурка на маймуна –символът на 2016-а. Направете снежинки от хартия и с помощта на прозрачен конец ги пуснете да висят от лампите. Нарисувайте стъклата на прозорците със специални витражни бои.

Осветление


На тавана може да залепите стикери, които светят в тъмното – звездички, снежинки, елхи или други коледни изображения. Покупка, която си заслужава, тъй като може да бъде ползвана дълги години, е нощна лампа във вид на снежинка, звезда или Добрия старец. Ако детето е по-голямо, украсете стаята му със светещи гирлянди в различни цветове, които ще придадат ретро нотка на интериора.
При всички случаи непременно включете детето в украсяването на стаята – оставете го да изрязва снежинки от хартия, да лепи стикери по стъклата на прозорците, да опакова подаръци, да украсява елхата. Така хлапето още по-ярко ще усети настъпването на Коледа и ще развие творческите си способности.
Помолете детето да нарисува картина или плакат на коледна тематика с цветни моливи или бои, стикери, брокати и окачете произведението му на стената. Персонажи в картината може да са Дядо Коледа, Снежанка, членове от семейството, елха, снежни приключения.

Още една възможност е да предложите на хлапето да направи колаж - от фотографии от семейни ваканции през годините или пък от негови снимки – например в училище, на велосипед, на ски…
Още една идея за коледни занимания е да включите малчугана в подготовката на коледни ястия – например в месенето на питка за Бъдни вечер, изработване на гевречета и пуканки за суровачка, приготвяне и декорация на празнични сладкиши.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X