Напишете дума/думи за търсене

Колаген и остеопороза

Всички знаем колко важен е калцият за изграждането на костите. Сам по себе си обаче, той не е в състояние да им придаде сила и издръжливост. Мъдрата Природа е подсилила нашия скелет, влагайки в него протеини, без които костите биха били толкова крехки и чупливи, колкото е черупката на яйцето. Тези протеини са колаген, протеогликани и гликопротеини, които се синтезират в организма от специализирани клетки – фибробласти и хондроцити. От тях колагенът има най-голямо присъствие в костите и свързващите тъкани – костни хрущяли, лигаменти, сухожилия.

Основните съставки на костната тъкан безспорно са минералите калций и фосфор, а колагенът се явява необходимият „хоросан”, който й придава гъвкавост и устойчивост на теглене и натиск. Процесът на минерализация на скелета протича през целия ни живот и наподобява строеж на стена от тухли: пласт „цимент” - колаген, пласт „тухли” - минерали, пак колаген и минерали и т.н.

Тези знания за строежа на костния скелет имат особено голямо значение при лечението на остеопорозата. С увеличаване продължителността на човешкия живот в цивилизованите страни, това заболяване заема все по-централно място в лечението и профилактиката на социалнозначимите болести на нашето съвремие. След 30 годишна възраст започва реалното стареене на костите. Процесите на разпад на костната тъкан започват да надделяват над процесите на синтез. Менопаузата при жените ускорява разграждането на костите. Постепенно намалява усвояването в организма на микроелементи и витамини, които стимулират продукцията на колаген, а свободните радикали, токсините и ензимът колагеназа системно атакуват и разграждат колагеновите влакна.

Наред с подходящия диетичен режим за набавяне на необходимите минерали в организма и грижата за тяхното пълноценно усвояване, заедно със задължителната двигателна програма – гимнастика и спорт, включваме и приема на колаген като неотменна съставка на костите.

Въпросът е какъв колаген да изберем?

Най-доброто решение е хидролизираният рибен колаген, като натурален продукт, не само попълва дефицита в организма, но има способността да стимулира фибробластите и хондроцитите /които с възрастта стават все по-мързеливи/ да произвеждат собствен колаген.

Известно е, че структурата на „белтъка на младостта и дълголетието”, генетично се унаследява. Слабият колаген предразполага към болести – възпалителни процеси, туморни образувания, остеопороза. Тази слабост безпогрешно се диагностицира по ирисите на очите, чиято повърхност е ? колагенова структура. Рехавият ирис с множество вдлъбнатини издава слаба съединителна тъкан /основно колаген/ не само в очите, но и в целия организъм. Колагенът присъства навсякъде в тялото, но най-стабилен е в костите, където се обновява всяка година.

Чувствителен метод за ранна диагностика на остеопорозата е компютърната квантова диагностика. Тя е безкръвен, удобен и напълно безопасен метод, защото не използва йонизиращи лъчения. Чрез нея се откриват причините за остеопорозата, което е ключът към правилното й лечение.

Важно е да се знае, че за пълноценното усвояване на натуралния колаген в организма са необходими естествено витамин С - Ацерола, силиций в билката полски хвощ и продуктите червено цвекло, бяла ряпа, овес, ечемик, зелен фасул, грах, домати, банани, касис, лешници, сяра в лук, чесън, карфиол, броколи, брюкселско зеле, зеле, яйца, а също и пшеничен зародиш, елда, тиквено семе, чушки, боровинки, кайсии, смокини, вишни, сьомга и риба тон.

Моят съвет като лекар е - хранете се пълноценно, спортувайте редовно и укрепвайте съединителната тъкан с рибен колаген за здрави кости и устойчив имунитет. 

Рибен колаген, натурален калций от сладководна перлена мида, ацерола, броколи, левурда-див чесън и боровинка под формата на хранителни добавки може да използвате от фирма „Буров”.

Д-р Весела Коевска холистичен лекар, ирисолог компютърна диагностика.

http://bouroff.com/kolagen-ot-riba-60-tabletki-5183

X