Напишете дума/думи за търсене

Злоупотребата с телевизия пречи на мисленето

Обичате вечер да се отпуснете пред телевизора и да погледате любим сериал. В това няма нищо лошо, стига да не е часове наред. Защото в един момент може да се окаже, че това влияе негативно на умствения ви капацитет.

При хората, прекарващи повече от три часа пред екрана, се увеличава значително рискът от когнитивни проблеми. Екип от Университета на Северна Калифорния провежда изследване в продължение на 25 години, което обхваща над три хиляди човека, които са на възраст 18-30 години, когато то започва.

Годишни тестове

Учените провеждат периодични тестове на участниците, за да установят нивото на интелектуалната компетентност. Правени са упражнения за памет, разсъждаване и прилагане на знания на практика. Специалистите установяват, че всички, които прекарват пред телевизор, а по-късно и пред компютър повече от три часа дневно, всъщност показват по-ниски резултати що се отнася до бързина на мисълта и адекватни когнитивни реакции.

Решението да сме активни

Според специалистите рискът от проблеми с паметта е два пъти по-висок при хората, които гледат прекалено много телевизия. Но учените подчертават, че причината не е само в екрана и облъчването му, макар че това неизменно оказва негативно влияние. Американският екип е категоричен, че основната причина е степента на активен живот. Хората, които имат по-активен живот, прекарват по-малко време пред телевизор съответно имат по-добра памет. Тези, които по-често излизат, спортуват, разхождат се, ходят на културни мероприятия, четат или се събират с хора, са много по-адекватни, с по-бързи реакции и по-паметливи.
Другите, които не излизат, не спортуват и само стоят вкъщи пред телевизора, показват по-слаби резултати по отношение на запаметяване и адаптивна мисъл.
Така че решението е просто да станете от дивана и да започнете да живеете – сега!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X