Напишете дума/думи за търсене

Как да предпазим дома си от пожар

Датчиците за дим не са просто за офисите или за хотелите. Напротив, най-полезни са за личния апартамент. В скандинавските страни е задължително във всяка къща да се инсталира датчик за дим. След въвеждането на това правило пожарите в жилищни сгради и къщи са намалели с повече от 50%. Практиката набира популярност във все повече страни и се очаква скоро и в други държави в ЕС да стане задължителна. Във Франция например е планирано дори да се въведат глоби за липса на аларма за дим.

Сигнализират чрез съобщение на телефона

Алармите за пожар са изключително лесни за ползване, не са трудни за монтиране и осигуряват ефективна защита за всеки дом. Не са скъпи, има модели и за около 10 лв. Когато засекат дим в помещението, се активира предупредителен сигнал. Някои модели предлагат възможност да се свържат към домашна охранителна система или директно да изпращат известия на телефон.

По принцип дори и в страните, където е задължително инсталирането на аларми против пожар в домовете, собствениците трябва да поставят поне по един датчик в дома си. Специалистите обаче препоръчват за максимална сигурност да поставите два или три, ако живеете в голяма къща, така че да е защитен всеки етаж. А за офиси или големи апартаменти се смята, че оптималният вариант е един датчик на 70 кв. м.

В средата на тавана

Идеалното място за инсталиране е точно в средата на тавана на най-голямата стая в дома. Ако все пак този вариант не ви допада, може и настрани, но поне на 30 см от стената. Има вариант датчик да се сложи и на самата стена, но отново трябва да е на поне 30 см отстояние от тавана. Може да се инсталира във всяка стая освен в кухня и баня, където изпарения от готвене или пара от гореща вода биха могли да са причина за включване на фалшива аларма. Алармата не бива и да е близо до климатик или вентилатор, защото компрометират работата й.

Ако сте пушачи, трябва да сте много внимателни и никога да не пушите в помещение с детектор. Освен това някои модели имат специална функция „пауза“, въпреки че производителите не препоръчват тя да се използва често, защото се повишава рискът от инциденти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X