Напишете дума/думи за търсене

Съветите на Монтесори: Как да насърчим децата да четат

Още преди да стане първокласник, може да научите детето да открие удоволствието от четенето и писането. Това може да се случи благодарение на метода Монтесори.

Откриване реда на историята

(от 5-годишна възраст)

За да не трябва да унищожавате книга с картинки, най-добре намерете илюстрации на популярна история в интернет и ги разпечатайте. След това дайте картинките разбъркани на детето и го насърчете да ги подреди по реда на историята. Така то ще свикне с последователността на всеки текст. Важно е да насърчите малчугана не само да подреди картинките, но и да се опита да ви разкаже историята по свой начин.

На по-големите може да се дават за подреждане разбъркани участъци от текст на дадена приказка.

Създаване на собствен буквар

(от 5-годишна възраст)

Може да използвате тефтер или лист формат А2. Дайте на детето стари списания, вестници или специално изпринтени за целта страници. Нека малчуганът изрязва и лепи буквите, като до всяка може да рисува предмети, започващи с нея или да търси подходящи картинки, които да залепи. Така най-лесно и приятно се учат буквите.

Написване на книга

(от 4-годишна възраст)

Дайте на детето тефтер с бели страници, разноцветни химикалки и флумастери и свободата да създаде, каквото пожелае. Насърчете го само да измисли име на въображаем герой. Помогнете му да изпише първата му буква. Помолете го да му нарисува портрет. Нека след това детето само измисля приключенията на героя, а вие ги записвайте вместо него. Пишете с главни букви, с кратки думи, за да може след известно време малчуганът да може сам да ги прочете. Вие пишете, а нека детето рисува илюстрациите.

Дописвайте историята малко по малко, месец след месец.

Писане на писма

(от 6-годишна възраст)

Насърчете детето да пише писма на свой близък приятел или вие влезте в ролята на кореспондент. Ако намерите подходящ познат или роднина, живеещ в друга страна, още по-добре. Така ще може да предадете на детето вече ретро удоволствието от писане на истински писма, изпращане по пощата и чакане на отговор. За четенето и писането на писмата вие, разбира се, ще помагате.

За по-лесно - може просто да си направите една кутия за писма вкъщи и да си пишете един на друг.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X