Напишете дума/думи за търсене

Защо не можем да устоим на изкушението на пържени картофи, хляб, паста


Храните се уж по правилата на здравословното, но не можете да устоите на изкушението от порция пържени картофи? Не се самообвинявайте прекалено строго.

Оказва се, че обяснението не е в подозираната слаба воля или болестна лакомия. В дъното стои един инстинкт, който ни кара да обичаме, да откриваме и да търсим храните, които съдържат нишесте (скорбяла). Експериментално проучване под ръководството на д-р Джуюн Лим от Орегонския държавен университет, САЩ, нарича това шести вкус. И го класира като равностоен на вкусовете за сладко, горчиво, солено, кисело и т.нар. вкус умами.

Нишестето представлява вид естествен сложен въглехидрат - полизахарид. Той се образува при фотосинтезата в листата на растенията и се складира като енергиен резерв в семената, корените и плодовете под формата на скорбялни (нишестени) зрънца. Нашето небце може да усети тези въглехидрати в храни като картофи, хляб, тестени изделия, макарони, царевица, ориз и т.н. Точно на този безпогрешен инстинкт се дължи фактът, че всички култури имат за основен поминък представителите на една от тези храни. И те са ни помагали да оцелеем по дългия еволюционен път на човечеството.

Съществува масово убеждение, че има само четири, най-много пет първични вкуса с добавеното наскоро умами, но те със сигурност са повече, може би има и още други, все още неоткрити, казва в интервю за “Нюз сайънс” д-р Лим. Според нея усещането за газирани напитки, металният вкус, който поражда кръвта, и “разпознаването” на храните, богати на аминокиселини (градивните елементи на белтъците), също имат потенциал да влязат в допълнен списък на вкусовете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X