Напишете дума/думи за търсене

Грешките с дрехите, които ни излизат скъпо

Много хора не обръщат внимание на етикетите на облеклото. Те само дразнят и задължително трябва да се отстранят с ножица от дрехата веднага щом тя се придобие. Естествено, с това отиват в боклука и инструкциите за пране и гладене, както и съставът на материята. Но с това прегрешенията съвсем не се изчерпват. А те понякога излизат солено.

Купувате, без да пробвате

В магазина е непоносима жега, пред пробната раздават вода за времето „докато чакате”, изобщо не ви е до събличане днес и сте напълно убедени, че роклята ви е по мярка. А после се прибирате с покупката вкъщи и отражението в огледалото се превръща в карикатура.

Поддавате се на импулса или на тренда

Иска ви се да се облечете в корал или в нещо на цветя, всички го правят. Като гледате пъстрия ансамбъл на витрината, краката ви сами завиват към закачалките в магазина. Модерно е, неустоимо е, но въобще не ви стои, колкото и продавачката да се опитва да ви убеди в противното. Обаче го купувате, а после прибирате и грешката, и сметката в портфейла.


Изстисквате след пране на ръка

Усуквате материята с идеята да извадите водата на дрехата, но с това вземате и душата й. Шевовете пукат, ластиците се отпускат, материята се разтяга. Да не говорим какво се случва с щампите, залепените бляскави мъниста или с биетата на блузите. Просто си отиват. Подсушавайте с кърпа деликатните дрехи, вместо да ги извивате до крайност.

Залагате на химическото чистене

То ви спестява много разправии и главоболия с пране и гладене. Обаче не е без пари. И не е единственият възможен метод за почистване на дрехите, нито е задължително да го прилагате всеки път. Щадете материите на дрехите, химическата агресия може да ги съсипе по-скоро, отколкото очаквате.

Съвет: Не прибирайте облеклото в гардероба със закачалката и плика от химическото. По този начин изпаренията остават затворени под найлона и може да увредят тъканта. А тънката телена закачалка като нищо ще остави неизлечими белези, особено на по-тежките дрехи.

Прибирате леко влажно пране

Много голяма е вероятността сгънатите дрехи в гардероба да не изсъхнат от само себе си, а да си завъдят мухъл. Не го допускайте, почистването му след това може да е доста трудно, дори невъзможно.


Правите корекции собственоръчно

Не е кой знае каква философия да скъсите полата или дънките у дома. Изкушаващо е да се справите сами, но все пак преценете реално опита и уменията си, преди да се хванете за ножицата. Неуспехът може да ви излезе на носа и на портмонето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X