Напишете дума/думи за търсене

8 плода на ден за щастие

Зеленчуците и плодовете са полезни за здравето… но не само. Те играят основна роля и за чувството на щастие, доказаха британски учени. Затова е необходимо да се консумират всекидневно.

Екип от учени от университета Уоруик във Великобритания и от Куинсландския университет в Австралия са провели опити, които показват, че всекидневната консумация на няколко различни вида плод или зеленчук подобрява психичното състояние на човек.
Изследването, публикувано в American Journal of Public Health, обхваща над десет хиляди доброволци, които са следени между 2007 и 2013 г. Отчитано е не само здравословното им състояние, а също така емоционалното, социалната активност, усещането за удовлетвореност от живота. Едновременно с това всеки от участниците е помолен да води стриктен дневник за всички хранителни продукти, които консумира всеки ден.

Без риск от напълняване

Учените установяват, че хората, които консумират разнообразни плодове и зеленчуци, не само са по-добре физически и имат повече сили, но също така по-лесно понасят стреса, по-весели са, по-рядко изпадат в депресии. Специалистите изчисляват, че за идеално психично състояние всеки човек има нужда от поне 8 плода или зеленчука всеки ден.

Ръководителят на екипа професор Освалд обяснява: „Консумацията на плодове и зеленчуци се оказва много по-силен стимулатор на усещането за щастие, отколкото шоколадът например, който винаги се е смятал за най-бързия агент за предизвикване на приятни емоции. Всъщност плодовете и зеленчуците са много по-полезни от него, защото може да провокират радост, без да водят до пристрастяване или да крият риск от свръхтегло. Те едновременно ни правят щастливи и здрави. Каква по-хубава комбинация. Освен това хората са много по-мотивирани да се хранят здравословно, ако режимът, който са си избрали, не ги прави нещастни, не ги кара да се чувстват ограничени или потиснати.“

Банани и череши

Учените уточняват, че продуктите, които най-бързо ни правят радостни, са тези, които стимулират секрецията на серотонин, неслучайно наричан хормон на щастието. Най-ефективните плодове за психиката са банани, портокали, киви, боровинки, авокадо, ягоди, грозде, малини, череши, ананас. А от зеленчуците най-полезни са моркови, чушки, домати, грах, спанак.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X