Напишете дума/думи за търсене

Екотенденции за дома

Еко не е просто модна дума, а начин да подобрим качeството си на живот. Направете дома безопасен за здравето с помощта на няколко лесни съвета.

Изхвърлете от дома си:

Всички нечупливи съдове от меламин. Те са леки, красиви, ярки и евтини. Но този материал съдържа вредни за здравето примеси. Редовното консумиране на гореща храна от меламинови съдове може да доведе до образуване на камъни в бъбреците. Затова без сантименти изпратете посудата от този материал в кофата за боклук.

Евтините пластмасови играчки и останалите „чудеса” на китайската промишленост. Те със сигурност няма да принесат полза за развитието на детето, нито за здравето на останалите членове на семейството. Достъпната цена е съблазнителна, но тя не е повод да събирате вкъщи нискокачествени и неприятно миришещи предмети.

Пластмасовите дъски за рязане и напуканите кутии: цепнатините в тях са идеална среда за развитие на микроорганизми. Това е особено валидно за дъските, на които режете сурово месо и риба.

Тенджерите и тиганите с нарушено покритие на дъното. Дори и пукнатините и отчупванията да са минимални, части от емайла или тефлона попадат в храната, което е особено вредно.

Възможно най-скоро заменете:

Синтетичните килими с такива от естествени тъкани. Изкуственият материал събира повече прах, който сляга равномерно, което може да предизвика алергии. Заменете ги с памучни черги – перат се лесно и са по-красиви.

Тапетите от PVC (винилови, нетъкани) с хартиени. Може да са едноцветни или да ги боядисате с латексова боя. Вариантите са много – трябва да подберете най-подходящия за вас според интериора и бюджета ви. В замяна ще имате оригинално решение и безопасно покритие на стените.

Глазираните цветни глинени съдове и саксии с такива без покритие. Причината е, че глазурата на цветните съдове запушва естествени пори на глината и материалът не може да „диша”, което има негативни последствия както върху стайните цветя (при саксиите), така и върху приготвяната в такива съдове храна.

Битовата химия със сода и горчица на прах. Невинаги за измиването на съдове трябва да прибягвате до тежката артилерия с висока концентрация на ПАВ. Често е достатъчна обикновена горчица на прах, за да измиете мазния тиган или сода за хляб, за да почистите мивката.

Освежителите за въздух с етерични масла. Ако имате навика постоянно да ползвате ароматизатори и освежители за стаите и тоалетната, заменете ги с натурален вариант. За целта разтопете желатин, добавете 1 ч.л. глицерин и няколко капки от любимото ви етерично масло. Ще получите гел ароматизатор, който може да сложите в стъклен буркан и да декорирате със сухи цветя и миди.

Лесни, но важни хитрини

Валентина МартиноваТака ще се справите с праха и с колониите от акари, които причиняват алергични реакции при хората с чувствителна кожа и проблеми с дихателната система.

Събирайте боклука разделно и хвърляйте батериите в указаните за целта контейнери. Учете децата да го правят и ги награждавайте за положените усилия – така ще им покажете, че опазването на природата е важна задача на всеки от нас.

Изключвайте електроуредите от мрежата, когато не ги използвате. Режимът standby не изключва потребяването на енергия. Като приятен бонус скоро ще забележите намаляването на сметките за ток. Освен това ще допринесете за икономията на електроенергия в световен мащаб.

Когато миете зъбите си, спирайте водата, след което я пуснете само за да изплакнете устата си. Правете го и когато се сапунисвате под душа. Ремонтирайте капещите кранове и течащото казанче на тоалетната. Водата е благо, което трябва да се пести.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X