Напишете дума/думи за търсене

Идеи за домашен уют

През зимата домът ни се превръща в крепост на уюта. Ако искаме да се спасим от стреса и депресията в мразовитите месеци, необходимо е да се погрижим за уютните детайли вкъщи. Това е особено важно за тези, които работят от дома си – учените са доказали, че при „топлолюбивите” хора понижаването на температурата в помещението води до намаляване на работоспособността. И все пак не прекалявайте – комфортната температура е около 22°C.

Внимание към детайлите

Одеяла, постелки за пода, спално бельо, чорапи и пантофи, плетени калъфки за възглавници или „дрешки” за чашите – всички те ще ви донесат радост и уют. Не забравяйте за карираните покривки, свещите, пухкавите възглавници – с тяхна помощ ще се почувствате като уютна планинска хижа, затрупана от дълбок сняг.

В студеното време топлите храна и напитки са едни от най-популярните способи за сгряване. Ако ви е хладно, купете си посуда с плътни дебели стени, която ще запази за по-дълго топлината на храната и напитките ви.

Как да подберете тъканите

Един от най-лесните и икономични начини да направите дома си уютен е текстилът. С помощта на правилно подбрани тъкани ще си доставите порция добро настроение в студените дни. Тъканите са важна част от интериора на всеки дом – завеси, щори, шалтета, калъфки за възглавници, килими, тапицерии. Дори и най-малкото парче плат може да изиграе голяма роля в дизайна на дома. Затова е необходимо да подбирате тъканите внимателно.

Естествени

Днес все повече хора наблягат на естествените материи заради екомодата, но имайте предвид, че наред с безспорните си достойнства те имат и своите недостатъци. Към натуралните материи, използвани в интериора, се отнасят памукът, ленът, вълната, коприната. Всички те изглеждат добре и са екологични, но след пране има риск да се свият и да намалят размерите си.

Какво трябва да знаете:

Не забравяйте, че естествените тъкани избеляват на слънце. За да съхраните цветовете им, не ги сушете на пряка слънчева светлина. Ако избирате мебели с тапицерия от натурални тъкани, обърнете внимание на шевовете. На тези материали всеки погрешен шев веднага бие на очи.

Синтетика

Заради по-високата цена на естествените материи в интериора често се използват синтетични материали – акрил, полиестер и др. За разлика от натуралните тъкани синтетичните материали са по-еластични, притежават по-гладка текстура, повърхността им е равна. Затова често изглеждат по-ефектно. Разбира се, имат и съществени недостатъци – лоша вентилация и „наелектризиране” – натрупване на синтетично електричество.

Какво трябва да знаете:

Синтетичният текстил не пропуска въздуха, затова не се препоръчва да купувате постелки и спално бельо от тази материя. Колкото и красиво да ви изглеждат, по-добре изберете за тази цел естествени материи, за да се чувствате комфортно.

Приложения

Синтетиката е особено подходяща за завеси и щори. Причината е, че изкуствените тъкани падат по-равномерно, а при нужда е лесно да бъдат сгънати и прибрани. Мебелите със синтетична тапицерия са по-удобни за почистване – петната от тях се отстраняват с елементарно изпиране и изсушаване. Като цяло изкуствените тъкани се поддават на експерименти, затова често се използват за по-оригинални дизайнерски решения.

Естествените тъкани са незаменими за класическия стил в интериора. При еко и рустик стила присъстват неизменно натурални материали, които създават усещане за уют и спокойствие.

Ако искате да сгреете дома си през студените месеци, достатъчни са няколко одеяла от чиста вълна, плетени калъфки за възглавници (които може да направите и сами като антистрес терапия), завивка от гъши пух. Добавете топли цветове и чаша билков чай с мед, за да подсилите радостта от зимата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X