Напишете дума/думи за търсене

Интериор за малки помещения

Малките жилища и помещения са уютни, но при всички случаи добавянето на усещане за простор не е излишно. Как да оформите интериора, за да ги разширите визуално?

Трикове за увеличаване на пространството

Всеизвестен начин за разширяване на пространството е използването на огледала. Колкото по-голямо е огледалото, толкова по-голям ще бъде ефектът.

Още един трик, който може да приложите, са цветовете – бялото, бежовото и жълтото ще ви помогнат да постигнете усещане за повече простор.

Съвет: Избягвайте тъмните цветове – в малките стаи те действат потискащо и създават усещане за смазване.

Линиите също ще ви помогнат в задачата да разширите пространството – вертикалните разширяват помещението на височина, а хоризонталните – на дължина и ширина. Най-лесният вариант е да залепите тапети на райета в светли цветове. Не слагайте тапети с едри принтове и шарки – това намалява визуално пространството.

Използвайте максимално компактни мебели, най-добре вградени. Снабдете се с повече възглавници, които може да поставите по пода и да ги ползвате вместо табуретки или дори в качеството на диван, ако ги натрупате една върху друга.

Желателно е в малката стая да влиза възможно най-много дневна светлина. Погрижете се да има достатъчно лампи за тъмната част от денонощието. Един трик за увеличаване на осветеността е да използвате мебели с огледална или гланцова повърхност.

Всички светли и топли нюанси са в състояние да разширят визуално пространството – без значение дали става дума за мебели, под, стени. Главното правило е да не се слива всичко в едно светло петно – затова използвайте няколко тъмни или ярки тона за постигане на контраст.

Настолните лампи в близост до стените ще ви помогнат да ги удължите визуално.

През деня не пускайте завеси и щори.

Използвайте стъклото във всичките му разновидности – например, за врати между стаите или за вратички на шкафовете. Поставете тънки радиатори. За икономия на полезната площ сложете надлъжни, а не напречни шкафове и рафтове.

В малките квартири една мебел може да изпълнява няколко функции – например, скринът може да използва и за бюро или за маса за телевизор. Европейските дизайнери съветват да се ползва второ ниво в апартаментите с по-високи тавани.

Мебелите може да се поставят не само на пода, но и да се закрепят за стените. Оригинално решение са окачените кревати.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X