Напишете дума/думи за търсене

Мъчения и кръв са истината за "Опус Деи", показани във филма "Ад"

Организацията е на показ, но мъченията се пазят в дълбока тайна

Пълен контрол над личния живот. Самонараняване в името на Бога. Отчуждаване от света. Това са само част от страховитите практики, които “тайната организация, която можеш да намериш в указателя” “Опус Деи”, практикува.

За нея официално не се знае много, само че проповядва достигането до Бога дори и в ежедневните ни занимания. Те се спрягат за “дясната ръка на папата”. Критиците им твърдят, че именно те издигат от негово име свои кандидати за високи постове. Оттам се носят слухове и за силното влияние, което имат над политиците.

С всяка следваща история на свидетели и бивши членове на групата тя изглежда все повече и повече като опасен култ.

“През целия си живот ще изпитвам гняв към тази организация”, казва бившият член на "Опус Деи" Джон, който по обясними причини не споменава фамилията си. Но кои са всъщност "Опус Деи"? Католическата организация е една от най-влиятелните в света. Тя е на повече от сто години, а огромната й сила се разпространява не само в родната Испания, а навсякъде по света.

Може да се каже, че “Опус Деи" е тайната организация, която можете да намерите в телефонния си указател. Те не се крият от света, напротив, организират шумни благотворителни срещи и даряват огромно количество пари на тези в нужда.

Но всъщност никой не знае каква е реалната цел на организацията или какво се случва вътре в нея. Изглежда така, сякаш

“Опус Деи” има тъмна тайна, която малко по малко бива разкривана и ревностно отричана от членовете й.

С излизането на поредния филм по новела на Дан Браун - “Ад”, не можем и да не си припомним начина, по който за "Опус Деи" започна да се говори интензивно. Докато в бъдещата екранизация сюжетът се върти около пренаселването на Земята и пускането на вирус, който да намали човешката популация - теория, която сама по себе си също звучи изключително истински, в бестселъра на Браун “Шифърът на Леонардо” ставаше дума за религия.

В книгата, която излезе през 2003 г. и беше екранизирана през 2006 г., “Опус Деи” е изобразена като секта, която е готова да убива за постигането на целите си. Първоначално всички възприемат написаното като “литературна измислица”, но рязката реакция от страна на Църквата кара хората да се замислят, дали в тази измислица не се съдържа парченце истина?

Всъщност историите за нея датират още далеч преди това. “Опус Деи” е основана от испанския свещеник Хосемария Ескриба де Балагуер през 1928 г. в Мадрид. Името, идващо от латински означава “Божие дело”, а привидната цел на организацията е да проповядва, че дори и ежедневният живот може да доведе до святост, а членовете й могат да открият Бог навсякъде около себе си, работейки здраво.

Ескриба е бил канонизиран от папа Йоан XXIII заради чудесата, които е вършел. Но бивши членове на култа разказват как е наричал жените “проститутки” и е изпитвал симпатии към диктатурата на Адолф Хитлер.

Владимир Фелзман, който е бил свещенник на организацията, но по-късно се превръща в нейния най-яростен критик, разказва как Ескриба веднъж се възмутил, че Хитлер е "несправедливо третиран от света"

По думите на Фелземан светецът неведнъж е казвал: "Хитлер не може да е бил толкова лош човек. Едва ли е убил 6 млн. евреи. По-скоро около 4."

В основата на "Делото" стоят силната католическа вяра и честността. Иронично е, че никой не знае какво се случва наистина вътре в организацията. А причината за това е, че на членовете на "сектата" изричнно е забранено да говорят за нещата, които се случват вътре в нея.

Кои са най-скандалните факти за организацията, четете тук - в онлайн изданието на в. "168 часа"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X