Напишете дума/думи за търсене

Иновациите са най-важното нещо за Амет

Фирма АМЕТ ООД успява повече от 20 години да развива и осъществява идеите и мисията на своите основатели – реализация в бързоразиващ се иновативен сектор, какъвто е този на медицинската техника.

Oсновната дейност на предприятието е разработка, производство и продажба на електронни и механични компоненти и продукти за медицинско оборудване. Определяща за дружеството си остава Научно-изследователската и развойна дейност, довела до разработката и внедряването в производството на редица иновативни продукти – микропроцесорни апарати за високочестотна електрохирургия, микропроцесорни управления за операционни маси и управления за сауни.

Фирмата работи в тясно сътрудничество с маркетинговите отдели на своите европейски клиенти – така се създават най-актуалните решения за собствените продукти. По тяхно желание и с големия ангажимент на ръководството на АМЕТ ООД във фирмата се произвеждат чрез металообработка детайли и възли за операционни маси, операционни лампи и за системи за автономно електро- и газоснабдяване на операционните зали. Това са ротационни и призматично-центрови компоненти от стомана и алуминий, които се произвеждат в средни серии.

За разлика от производството на авточасти, където автоматизацията е по-голяма, тук по-важен е човешкият фактор в редовното производство. Ефективната организация на дейността, контролът при различните процеси, както и непрекъснато спазване на изискванията за качество са основни приоритети. Две са важните насоки за това осъществяване – актуално, модерно оборудване и обучен и мотивиран колектив.

Първата насока е факт – от 2009 г. до сега чрез технологичната модернизация на предприятието има нови машини с по-голяма производителност и интуитивно обслужване.

Втората насока е от особена важност тъй като нивото на компетентност и мотивираност на персонала определя успеха на една фирма и отличава нивото на предприятията. Успешното й реализиране е свързано както с обучението на персонала, което е по – дълъг и сложен процес, така и с прилагането на ефективни мерки за неговото мотивиране.

До сега модернизацията на производството бе да се заменят еднотипни машини – тези от старо поколение със същите от ново. Развитието на технологиите доведе до необходимостта от енергоспестяване и значително съкращаване на производствения цикъл, което води към втория етап на модернизация – замяна на машини с една, комбинираща няколко дейности. Такива са стругово-фрезовите центрове – високопроизводителни машини, съвместяващи функциите на стругова и фрезова машина, спестяващи и подготвителните операции на заготовката. Това позволява изработване на детайли за доста по-кратко технологично време, без да е необходимо преместване им от стругова на фрезова машина, а намалените загуби на ел.енергия са от намаленото триене на движещите се повърхнини, използвайки линейни направляващи от ново поколение. Промяната на оборудването води до повишаване квалификацията на изпълнителите и чрез въвеждане на CAD/САМ система до оптимизиране на процесите и на производствените разходи. Това разширява възможностите, а с това и клиентите за фирмата.

Трайното и постоянно развитие на фирмата е в контекста на обективната производствена среда в страната. Като член на Българска браншова камара машиностроене съдейства за осъвременяване на подготовката на професионални кадри с цел да се задържат младите хора, да се създадат необходимите предпоставки за тяхното успешно развитие и реализация. Едно от местата за това е АМЕТ ООД.

www.amet-bg.com

X