Напишете дума/думи за търсене

Изпратиха Бисер Киров с гайди в Смолян

Оркестър от гайдари съпроводи ковчега с тялото на Бисер Киров към родното му село Чокманово. Приживе певецът е пожелал да му свирят местни гайдари в сетния миг, споделиха близки.

Музиката на гайдарите зазвучя при изнасянето на ковчега му. Опелото в катедралния храм "Свети Висарион Смоленски" бе отслужено от архиерейския наместник Висарион в съслужение с още четирима свещеници.

Ковчегът на обичания певец бе затворен и отрупан с бели рози, на фона на които е знаковата шапка на певеца, а край него сърдечните съболезнования на родопчани приемат съпругата на певеца Митка, синът му Бисер, братята му Цветелин и Апостол и съпругът на починалата му преди две години дъщеря Венциноса. Едно от внучетата му положи черната му шапка върху него. Десетки смолянчани оставят купища цветя и венци в памет на певеца. Две големи съболезнователни книги побират мъката на опечалените. "Прекрасен човек! Обичен син на Родопите! Голямо сърце, честен човек, никога няма да те забравим", са само част от думите, които пишат за барда смолянчани. Бисер Киров е почетен гражданин на Смолян от 2012 г. когато отбеляза с голям концерт юбилея си в Смолян. "Човек, който искрено обичаше Родопите. Преди два месеца беше при мен подари ми дискове, имаше много планове, но за съжаление си отиде. Голям човек, обичан и в България, и в Русия, и в света", заяви кметът на Смолян Николай Мелемов. На поклонение дойдоха депутатите д-р Даниела Дариткова и Дора Янкова, както и много дейци на културата и изкуството.

Близките на певеца изпълниха и друго негово желание - да бъде погребан до гроба на дъщеря му Венциноса в Чокманово. Той наричаше смолянското село Чокманово "нашия Йерусалим". Тялото му бе положено в тесен семен кръг.  Преди години певецът възстанови близо 100-годишната къща на рода му в селото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X