Напишете дума/думи за търсене

Сватбите в Белия дом (галерия)

Белият дом, построен по модел на ирландска провинциална къща, е жилището и офисът на американските президенти. В 216-годишната официална резиденция е имало 17 сватби.

Стивън Гроувър Кливланд, изключително честен и всеотдаен политик, е единственият президент с два непоследователни мандата (1885-1889 и 1893-1897) и единственият, сключил брак в Белия дом на скромна церемония. Той е на 49 г., а 21-годишната му съпруга Франсис е най-младата първа дама в историята на САЩ.

Франсис е дъщеря на близък приятел на Кливланд, познавал я от раждането ѝ,

дори купил детската ѝ количка

Когато баща ѝ починал, бъдещият президент станал неин настойник - тя израснала, наричайки го “чичо Стив”.

През 1888 г. Кливланд губи изборите - получава по-голяма част от т.нар. народен вот, но по-малко гласове в Избирателната колегия. Преди да напусне Белия дом, Франсис казва на прислужниците: “Искам добре да се грижите за обзавеждането и орнаментите на къщата, защото трябва да намеря всичко така, както съм го оставила, като се върна след четири години”. Думите ѝ се сбъдват. Втората им дъщеря Естер е първото президентско бебе, родено в Белия дом. 

Патриша, голямата дъщеря на Ричард Никсън, е последното засега президентско дете, сключило брак в Белия дом. Сватбата  през юни 1971 г. с известния манхатънски корпоративен адвокат Едуард Финч Кокс, заемал много постове в правителството, е първата на открито - в Розовата градина.
Патриша, голямата дъщеря на Ричард Никсън, е последното засега президентско дете, сключило брак в Белия дом. Сватбата през юни 1971 г. с известния манхатънски корпоративен адвокат Едуард Финч Кокс, заемал много постове в правителството, е първата на открито - в Розовата градина.

Най-многодетният президент Джон Тайлър (1841-1845) пък е първият, сключил брак по време на мандата си, но не го прави в Белия дом. Първата му съпруга Летисия, с която имат 8 деца, издъхва през втората година на мандата му. Две години по-късно 54-годишният Тайлър се врича във вярност на Джулия на церемония в Ню Йорк. Тя му ражда 7 деца. В Белия дом обаче е сватбата на 5-ото му дете Елизабет. 

Удроу Уилсън (1913-1921), чиито 14 точки предвиждат създаването на Обществото на народите (предшественика на ООН), също сключва брак по време на мандата си, но не в официалната си резиденци. Жени се за втората си съпруга Едит през 1915 г. в дома ѝ във Вашингтон, година след кончината на първата си съпруга.

В официалната резиденция са сватбите на две от трите му дъщери. Съпругът на Джеси е Франсис Сайър, завършил право в Харвард и преподавател, който по-късно става помощник държавен секретар и губернатор на Филипините. Избраникът на Еленор е Уилям Гибс Макаду, финансов министър в кабинета на баща ѝ.

В Белия дом бракове са сключили децата и на други шестима президенти. Първа е 17-годишната дъщеря на Джеймс Монро (1817-1825) Мария. Тя се омъжва за 21-годишния си първи братовчед Самюел, служител в Белия дом. Сестра ѝ урежда тържеството, кани само 42-ма души и скандализира висшето общество на Вашингтон и дипломатическия корпус.

Луис, съпругата на държавния секретар на Монро Джон Куинси Адамс, бивш посланик в четири ключови за началните години на САЩ европейски държави, отбелязва това в дневника си. Но не по-различна е сватбата на сина им три години след като Джон Куинси Адамс (1825-1829), син на втория американски президент Джон Адамс, става шестият.

На скромна церемония средният им син Джон Адамс II се жени за братовчедка си Мери. Тя е близка на цялото семейство, защото е израснала в него след смъртта на родителите си.

И тримата синове я харесват

- тя омайва единия, сгодява се за другия, накрая, на 17 г., се жени за третия. Другите двама не присъстват на сватбата.

Джон Адамс II умира на 31 г. от алкохолизъм. Съпругата му се връща при семейство Адамс и се грижи за бившия президент и жена му до смъртта им.

Разточително и щедро е сватбеното тържество на единствената дъщеря на героя от Гражданската война ген. Юлисис Грант (1869-1877). Въпреки неодобрението на баща си 17-годишната Нели се омъжва за богатия английски певец Алгернон Сарторис, с когото се запознава на кораба “Русия” при връщане от Англия в САЩ.

22-годишният избраник е племенник на популярната по това време британска актриса Фани Кембъл, чийто живот бе пресъздаден от Джейн Сиймор във филма “Робството - историята на Фани Кембъл”. Тя изоставя актьорството, за да се омъжи за богат плантатор от американския Юг. Робството я отвращава, напуска мъжа си и става един от върлите активисти за премахването му. Сарторис е известен алкохолик и комарджия и след кратък съвместен живот в Англия двамата се разделят.

Светското събитие на годината е сватбата на първородната дъщеря на Теодор Рузвелт (1901-1909) Алис с 35-годишния амбициозен конгресмен от щата Охайо Никълъс Лонгуърт. Той е шеф на Камарата на представителите в Конгреса, третият по важност пост в държавата след президента и вицепрезидента. 1000 гости има на тържеството в Белия дом, Конгресът е разпуснат за деня.

Булката, известна като принцеса Алис, отказва да има шаферки, за да не отвличат вниманието от нея. Докато баща ѝ я предава на съпруга ѝ, тя успява да направи невъзможното - да засенчи Теодор Рузвелт. Никой не е изненадан - всеизвестно е, че Алис пуши и дъвчи дъвка на публични места, кара собствена кола, има змия за домашен любимец, флиртува с мъже.

Лудориите на Алис, чиято майка - дъщеря на известен банкер, издъхва два дни след раждането ѝ, са по вестниците още от детските ѝ години. Често

нахлува в Овалния кабинет

да дава политически съвети на баща си. След като веднъж тя три пъти прекъснала разговор на Теодор Рузвелт с приятел, той я заплашил, че ще я изхвърли от прозореца на кабинета си. След това обяснил на приятеля си: “Мога или да контролирам дъщеря си, или да съм президент, но не и двете”. Алис не му остава длъжна. Според нея баща ѝ “иска да е младоженецът на всяка сватба, покойникът на всяко погребение и бебето на всяко кръщене”.

Година преди сватбата Алис с военния министър на баща си Уилям Тафт води американска делегация до Япония, Хавай, Китай, Филипините и Корея. Това е най-голямата дипломатическа мисия дотогава с 23-ма конгресмени, включително и Никълъс Лонгуърт. Заради славата му на плейбоя на Вашингтон и алкохолизма му страстите между него и Алис бързо утихват. Известно е, че баща на единственото им дете е сенатор от Айдахо. 

21-годишната съпруга на Стивън Гроувър Кливланд - Франсис, е най-младата първа дама в историята на САЩ.
21-годишната съпруга на Стивън Гроувър Кливланд - Франсис, е най-младата първа дама в историята на САЩ.

Линда, голямата дъщеря на Линдън Джонсън (1963-1969), е излизала с известния актьор Джордж Хамилтън, но спецслужбите успяват да ги разделят. След година тя се жени в Белия дом за правилния човек - капитана от морската пехота Чарлс Роб, който по-късно става губернатор на щата Вирджиния и два пъти е сенатор от този щат.

По-малката дъщеря на Джонсън - Луси, също се жени по време на мандата на баща си, но в Базиликата на Националната светиня на непорочното зачатие във Вашингтон. В патронната католическа църква на САЩ тя се врича във вярност на пилот от Националната гвардия. Церемонията се излъчва по телевизията. На приема в Белия дом са поканени 700 души. 

Алис Рузвелт със съпруга си Никълъс Лонгуърт, конгресмен, и баща си Теодор Рузвелт.
Алис Рузвелт със съпруга си Никълъс Лонгуърт, конгресмен, и баща си Теодор Рузвелт.
 
Линда, голямата дъщеря на Линдън Джонсън, се омъжва в Белия дом за капитана от морската пехота.
Линда, голямата дъщеря на Линдън Джонсън, се омъжва в Белия дом за капитана от морската пехота.

На живо телевизиите излъчват и последната засега сватба на президентско дете в Белия дом - на голямата дъщеря на Ричард Никсън (1969-1974) Патриша с известния манхатънски корпоративен адвокат Едуард Финч Кокс, заемал много постове в правителството и професионални организации.

Тържеството на Патриша, която придружава често баща си по време на предизборната му кампания и по-късно по света като президент, е първото на открито - в Розовата градина. Сватбата е по кориците на всички издания през юни 1971 г.

Светското списание Life я нарича кралска сватба

Въпреки че е по-малката, Джули Никсън сключва брак преди сестра си - след избора на баща им Ричард Никсън за президент, но преди да встъпи в длъжност. Нейният съпруг е Дейвид Айзенхауер, единственият внук на президента Дуайт Айзенхауер (1953-1961), на когото Ричард Никсън е вицепрезидент осем години. 

По-малката Люси се врича във вярност на пилот от Националната гвардия в патронната католическа църква на САЩ.
По-малката Люси се врича във вярност на пилот от Националната гвардия в патронната католическа църква на САЩ.

На Дейвид Айзенхауер е наречена планинската резиденция на американските президенти “Кемп Дейвид” (извънградска вила “Дейвид”) в щата Мериленд. Първоначално президендът Франклин Делано Рузвелт ѝ дава името “Шангри-Ла”, но Дуайт Айзенхауер го променя в чест на внука си.

Сватбата на Джули и Дейвид вдъхновява Creedence Clearwater Revival да напишат песента Fortunate Son (“Син на късмета”) - Дейвид е късметлия, защото е израснал в известно семейство и се е оженил за дъщерята на президента.

Други 12 деца на президенти сключват бракове по време на мандата на бащите си, но не в Белия дом - избират малки църкви, стилни хотели, частни домове. 

Въпреки че е по-малката, Джули Картър се жени три години преди сестра си. Съпругът  е Дейвид Айзенхауер, единственият внук на президента Дуайт Айзенхауер (1953-1961), на когото Ричард Никсън е вицепрезидент осем години.
Въпреки че е по-малката, Джули Картър се жени три години преди сестра си. Съпругът е Дейвид Айзенхауер, единственият внук на президента Дуайт Айзенхауер (1953-1961), на когото Ричард Никсън е вицепрезидент осем години.
 
През 2008 г. Джена, по-голямата с две минути близначка на Джордж Буш-младши, се омъжи в тексаското ранчо на семейството си в Крофърд. Съпругът  Хенри Хейгър е от видно републиканско семейство. Той е син на тютюневия магнат и бивш зам.-министър на образованието Джон Хейгър, работил в правителството на Джордж Буш-младши до 2007 г. Месец по-късно младоженците дадоха прием в Белия дом.
През 2008 г. Джена, по-голямата с две минути близначка на Джордж Буш-младши, се омъжи в тексаското ранчо на семейството си в Крофърд. Съпругът Хенри Хейгър е от видно републиканско семейство. Той е син на тютюневия магнат и бивш зам.-министър на образованието Джон Хейгър, работил в правителството на Джордж Буш-младши до 2007 г. Месец по-късно младоженците дадоха прием в Белия дом.
 

Дъщерята на Роналд и Нанси Рейгън Пати се омъжи за инструктор по йога в стилния и любим на филмовите звезди хотел “Бел Еър” в Лос Анджелис. Бунтарката Пати Дейвис, която е актриса и писателка, на 42 години бе на корицата на Playboy.
Дъщерята на Роналд и Нанси Рейгън Пати се омъжи за инструктор по йога в стилния и любим на филмовите звезди хотел “Бел Еър” в Лос Анджелис. Бунтарката Пати Дейвис, която е актриса и писателка, на 42 години бе на корицата на Playboy.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X