Напишете дума/думи за търсене

Диетологът Цветан Петков: Може да ядем каквото си пожелаем, но не и когато си пожелаем

Пролетта чука на вратата, а панталонът малко ни стяга. Колкото и да сме внимавали с храненето през зимата, все е имало дни, в които не сме устояли на изкушенията на масата. Време е да отстраним излишното. Съветите са от диетолога Цветан Петков.

Коя е първата стъпка, която трябва да направим, за да започнем отслабване?

Обикновено покаченото тегло не е много и тъй като е качено за много кратко време, също така бързо може и да се освободим от него. В момента на пазара има изобилие от цитрусови плодове и ябълки, които консумирани преди хранене и между храненията ще свършат чудесна работа. Ще ни хидратират и заситят, ще подобрят храносмилането ни и ако преместим вечерята в по-ранен час, може да се каже, че сме на прав път. Ще започнем да отслабваме.

За да намалим килограмите, налага ли се да увеличим двигателната активност?

Да, да и да. Поне в повечето случаи. Ниска двигателна активност не се препоръчва, когато говорим за здраве. Умерената двигателна активност се понася добре от организма и винаги дава добри резултати. Високата двигателна активност изисква повече знания, а в най-добрия случай и личен консултант. С нея могат да се постигнат изумителни естетически резултати, но също така и неподозирани здравословни проблеми. Освен ако не сте атлети, бъдете разумни.

Намаляването на калориите не бива да бъде драстично. По-добре ще бъде да намалим калориите от мазнини, за сметка на калории от чисти меса и риба и калориите от тестени изделия за сметка на повече сурови зеленчуци и плодове. Добра част от менюто може да бъдат различните ферментирали зеленчуци като кисело зеле и туршия, които са така популярни по това време на годината.

По отношение на разреждането на храненията, достатъчно ще бъде да преместим вечерята във възможно най-ранен час.

Трябва ли да пропуснем закуската или тя наистина е най-важното хранене за деня?

Закуската далеч не е най-важното хранене за деня. Най-важното хранене за деня е обядът. Пропуснете закуската, ако не сте гладни, и малко по-късно хапнете някой сладък плод. До обяд пийте повече вода.

диетологът Цветан Петков
диетологът Цветан Петков
Каква закуска да имаме, за да е пълноценно храненето ни?

Закуската е наистина важна за хората, които тренират активно. Активните тренировки са много голяма лична отговорност, поради което считам, че те вече знаят от своите персонални треньори и лични консултанти какво да закусват. Останалите могат да избират колко и какво да закусват – сладко или солено в зависимост от това колко гладни се чувстват, какво им се хапва и доколко се чувстват в добро здраве и добра форма. За сладка закуска препоръчвам сладки плодове, домашен мед или домашно сладко, стига да не се прекалява с тях и задължително в комбинация с нискомаслени белтъчини или кисело мляко. Солената закуска обикновено включва сварени яйца, млечни произведения или кисело мляко. Не препоръчвам пушени и сушени меса, както и каквито и да било колбаси. Почти винаги са подправени с мононатриев глутамат и други вредни съставки.

Може ли да ядем хляб, ако искаме да отслабнем?

Може, но хлябът е подходящ най-вече за обяд. Пълнозърнестият хляб, макар и най-диетичен, не е добър за хората, които поради ниско ниво въглехидратни ензими не могат да го разграждат добре. Оризът и картофите са добър заместител. За отслабване, в някои случаи се налага хлябът периодично да се спира напълно.

Какво по-конкретно може да се хапва в съответната част от деня?

Леката храна е най-подходяща за времето от събуждане до обяд. Кисело мляко, сладки плодове и чай са чудесен избор. Ако се чувстваме добре, за обяд няма забранени храни. Всичко е позволено, стига да е вкусно и добре приготвено. Ако ни е нужна енергия, може да хапнем ризото или спагети. За да набавим необходимите на тялото градивни съставки ще добавим и малко месо или сирена. Обядът ни дава възможност да почувстваме инстински вкусът на живота.

Ако имаме някой и друг излишен килограм трябва да сме по-внимателни към следобедната закуска и вечерята. Колкото по-малко калорични, толкова по-добре.

Кисели цитрусови плодове след обяд и късно вечер и ранна вечеря, в която има сурови зеленчуци и белтъчини като сварени яйца, риба, пиле и сирена в умерено количество, са добър избор.

От кои храни трябва да се лишим, ако искаме да отслабнем?

Трябва да се лишим от храните, които ни дават само калории, без да ни снабдяват с полезни хранителни вещества. Сред тях са рафинираните и хидрогенирани растителни мазнини и рафинираната захар. Също така, много храни са неподходящи поради това, че не се консумират в правилното за тях време и количество. Трябва да се лишим не от самите храни, а от неправилното им консумиране. Както често казвам: „Може да ядем каквото си пожелаем, но не и когато си пожелаем или когато си пожелаем, но не и каквото си пожелаем!“

За десерт позволява ли се чист шоколад или той е само за междинно хранене?

Освен в случаите, в които празнуваме нечий рожден ден и след задължителната церемония по духване на свещичките ни предлагат неустоима шоколадова торта, по-добре да се въздържаме от похапването на шоколад или какъвто и да било друг десерт след хранене.

Стига да не е в разрез с текущия ни хранителен режим и да не пречи на естетичните ни цели, шоколадът може да бъде междинно хранене.

Вредно ли е сутрин да пием фреш и качват ли се килограми от него?

Фрешът е полезен главно за хора, които вече се радват на чудесна форма и нямат здравословни проблеми. В този случай сутрин фрешът не е вреден и дори може да бъде освежаващ. Доста калоричен е и през останалото време на деня не се препоръчва. Има специализирани диети, базирани на фрешове и смутита. Освен ако не сте на някоя от тях, по-добре консумирайте плодовете цели.

За още интервюта със специалисти по здравословно хранене, срещи с любими кулинарни блогъри, вкусни предложения, практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X