Напишете дума/думи за търсене

Фрешовете може да са вредни

"Прекомерната употреба на напитки съдържащи (цитрусова) лимонена киселина може да доведе до ерозия на зъбния емайл", предупреждава д-р Георги Коновски, носител на наградата „Зъболекар на годината 2012”.

В естествен вид лимонената киселина се съдържа в плодовете и зеленчуците. Тя често се използва като консервант при производството и съхранението на различни храни, при създаването на аромат и овкусител на безалкохолните напитки. Независимо от източника, голямото количество лимонената киселина разтваря калциевите соли, които изграждат емайла и след като повърхността на емайла се декалцифицира и стане "мека", бактериите атакуват зъбните тъкани и се наблюдава ерозия. Зъбите с нарушен емайл са по-крехки, силно чувствителни и податливи към развитие на кариес.

Фрешове или плодове

Заблуда е, че прясно изцедените сокове могат да заместят и са по-полезни от самите плодове. В прясно изцедения сок е висока не само киселинността, но и концентрацията на захари, което също води до повишаване на киселинността в тялото и увреждане на зъбния емайл. Дори витамин С, съдържащ се в голяма степен в цитрусовите плодове, представлява киселина (аскорбинова). Затова e добре с плодовия сок да пием и вода, при възможност минерална с алкална реакция, за да се неутрализира силната киселинност както в устата, така и в по-долните етажи на храносмилателния тракт и целия организъм.

Плакнете с вода след сладка напитка

Съдържанието на захари в газираните напитки води до създаване на среда, в която бактериите процъфтяват. Захарта ферментира и се увеличава киселинността на средата, при което процесите на деминерализация се активират.

В повечето газирани напитки се съдържа фосфорна и лимонена киселина, за да придадат по-кисел вкус. Това е особено подсилено в енергийните напитки, в които се съдържат и допълнителни киселини. За да намалим киселинността в устата след пиене на газирани напитки, е добре да измием зъбите си с паста, а ако не ни е възможно - да ги изплакнем с вода или да дъвчем дъвка. Профилактичните пасти за зъби и води за уста съдържащи флоурид, помагат за реминерализация на емайла.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X