Напишете дума/думи за търсене

Съд разреши смяна на пола на 5-годишно дете

Австралийски съд разреши да бъде сменен полът на 5-годишно дете. Детето е родено генетично като момче, но се определя като момиче и има стереотипно женско поведение - в избора на играчки, дрехи и занимания, съобщи Би Би Си, цитирана от offnews.bg.

Детето, наречено Карла, няма женски репродуктивни органи, но има женски гениталии, а искането на родителите е съдът да разреши сложна операция за премахване на мъжките полови жлези от детето им.

Съдът постанови, че на родителите не е необходимо разрешение от съда, за да подложат детето си на операцията. Решението е взето през януари, но едва сега е обявено публично.

Съдия Колин Форест обоснова решението си с това, че ако детето не бъде лекувано, има риск за психичното и емоционалното му здраве.

Случаят повдигна дискусия в Австралия.

Медицински експерти обявиха в съда, че операцията ще премахне риска от тумори при Карла, но ще постави под въпрос способността ѝ да има свои деца след време. Те препоръчаха операцията да се извърши преди пубертета.

Поддръжници на интерсексуалността обаче изразиха мнение срещу необратимата операция, като подчертаха, че половата идентичност е сложен комплекс от фактори.

Други отбелязаха, че децата сами трябва да определят идентичността си, когато пораснат, вместо да се прибягва към принудителна хирургична полова идентификация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X