Напишете дума/думи за търсене

Стефан Данаилов не сложи елха вкъщи заради възпитаниците си

Последният випуск на Стефан Данаилов предава щафетата на новите студенти.  СНИМКА: АРХИВ

Много личен подарък получи Стефан Данаилов за рождения си ден от първокурсниците от осмия си випуск в НАТФИЗ. От години той празнува личния си празник със студентите, които кани в дома си. Тази година в неделя вечерта там за първи път гостуваха 40 нови негови възпитаници, а той не посмя да сложи голямата елха, за да има място да побере всички. “Вече ще празнувам само с млади хора”, закани се той.

Момичетата и момчетата дни наред мислили с какво да зарадват своя Мастер и не могли да стигнат до обща идея. Затова подаръкът е “тематичен” - състои се от няколко неща, всяко от които е свързано с някаква шега или закачка между тях и техния професор.

“Само той може да разтълкува посланията”, казват студентите. Иначе кой би се досетил защо в изисканата кутия има примерно... обикновен пешкир. Една от любимите фрази на Мастера към студентите била: “Я сега постели това пищималче и да те видя как ще се направиш на куче (примерно)...” Всички знаят за последното му увлечение - марковите парфюми. Почти се стигнало до битка дали да е “Армани”, или “Булгари”, но решителната дума имали девойките, които преценили, че на осанката на Данаилов подхожда класиката в жанра. Споделиха, че учебните занимания вървят чудесно и всеки ден научават нови и нови тайни в занаята.

А самият Данаилов призна, че все повече ще се посвещава на попрището си на преподавател. Но иска да изиграе поне още веднъж своя герой татко Дулитъл в пиесата “Пигмалион” на сцената на Народния театър по повод 150-ото ѝ представление. “Да ме гледат децата на сцената, да видят, че и техният професор може да играе, не само да мърмори”, шегува се той.

Оплака се, че има проблеми с очите, с краката, а сцената е жестоко изпитание. “Хайде, хайде, я да не преувеличава и да не се жалва”, контрира го неговата голяма приятелка Стоянка Мутафова, която е точно 20 години по-възрастна от него и го поздрави специално за 74-ия му рожден ден.

Друг, който се обадил да му честити празника, е синът му Владимир. Момчето в момента е в САЩ и учи медицина. Майка му Ирен Кривошиева го подсетила да не забрави, а Владко отвърнал: “Как ще забравя! Вие сте най-добрите родители, не ви заслужавам!”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X