Напишете дума/думи за търсене

Организмът на бременните произвежда лек против стареене

Снимка: Pixabay

Британски учени откриха, че организмът на бременните произвежда течност, която се бори със стареенето и е лек против слаби кости, пише Би Би Си. Откритието може да помогне на много хора, сред които бебета с генетични болести, възрастни, дори астронавти.

Данните са получени от опити, направени при мишки и са публикувани в научни изследвания, като показват, че клетките във въпросната течност подсилват костите и намаляват фрактурите с 80 процента. За да се докаже категорично, че това важи и за човешкия организъм, подобни изследвания ще се правят идните 2 години върху хора, въпреки убедеността на лекари и учени, че прилагането на резултатите в медицината, ще помогне на много страдащи от проблеми с костите.

Лековитата течност, която съдържа стволови клетки, се намира в околоплодните води и помага за развитието на бебето в майчината утроба. С нея учените инжектират мишки, които страдат от osteogenesis imperfecta (болестта, която причинява слаби кости) - състояние, което засяга около 1 на 25 000 раждания, може да бъде фатално при бебета, родени с повече фракции, а оцелелите се изправят пред многобройни препятствия като крехки, чупливи кости и зъби, увреден слух, проблеми с растежа.

Извършеният върху мишки опит, дава положителни резултати, а именно заздравяване на костите и подобряване на тяхната еластичност. Броят на фракциите е снижен с една пета спрямо началния стадии.

Доктор Паскал Гуилот, която води проучването, казва, че откритията ще помогнат на хората от люлка до гроб - от бебета със слаби кости до пенсионери с остеопороза.

Тя споделя пред Би Би Си, че както слагаме крем на лицето си, за да забавим процеса на стареене на кожата, така това откритие ще помогне на костната система и в следващите години ще имаме начини да забавим стареенето на скелетната структура, да намалим болките в ставите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X