Напишете дума/думи за търсене

Нефритът е китайският диамант

За какво са използвали китайците диамантите? Само като инструмент, с който гравирали нефрита. Защото техният "диамант" е нефритът, който стои най-високо в скалата на скъпоценностите им, следван от златото и среброто.

Китайските императори били обсипани с него и се хранели от нефритени съдове, а на жените правели комплименти, че са красиви като нефрит. Смятали, че е вкаменена сперма на Небесния дракон

Нефритът е два пъти по-здрав от стоманата, което се дължи на финото преплитане на дребните влакнести кристали от изграждащите го актинолит и тремолит. Руският академик Ферсман дава пример как при удар върху скален къс сибирски нефрит, поставен между наковалня и голям парен чук, се натрошила металната наковалня, а нефритът останал невредим. Твърдостта му е 6,5-7 по скалата на Мос, но е изключително жилав. Идеален за гравиране.

Нефритът и жадеитът са разновидности на минерала жад. До 1863 г. са смятани за един и същ камък. Срещат се в многообразие от цветове - зелен, син, черен, виолетов, бял, жълт, червеникав, кафяв. Имат леки различия в химичния състав и цвета. Нефритът е по-кадифен и непрозиращ. Трудно се разпознават от неспециалист. Свойствата им са сходни. На английски се използва общият термин жад (jade). На български, макар и неточно, казваме като общо понятие думата нефрит.

Жад идва от испански - piedra de ijada - камък на пояса. Индианците в Америка открили, че може да помага на бъбреците и оттам конкистадорите му дали името. С благотворното му влияние върху този орган е свързан и произходът на думата нефрит - от гр. nephros - бъбрек. До ден днешен е популярен сред много лечитали за целта.

Още преди 5000 г. китайците са ценели нефрита като императорски камък. Наричали го камъка на небето и го свързвали с петте главни човешки добродетели - състрадание, скромност, смелост, справедливост и мъдрост.

Използвали са го не само за красиви предмети и култови фигури, но и в гробниците на императорите. В една от тях е открит цял костюм от нефрит, който трябвало да осигури на притежателя си безсмъртие. В Централна Америка маите, ацтеките и олмеките също почитали нефрита повече от златото. Той е на първо място и в скалата на ценностите на маорите в Нова Зеландия. С помощта на магьосник те откривали находищата му. Европейците от неолита го използвали за инструменти и оръжия заради твърдостта му. В древния Рим смятали, че носи успех на гладиаторите.

Находищата му са пръснати по света. Най-висококачествен жадеит добива Бирма, особено една разновидност, известна като "императорски нефрит" - най-желаната и ценна, с дълбок изумруденозелен цвят. С нея снабдявали Китай. В Британска Колумбия, Канада, са най-големите залежи от нефрит.

Нефритът е камък с много история, от векове е част от азиатската философия. Смятали го за свещен камък, от който е направен тронът на Буда. През XII в. китайците описали свойствата му в трактат, който се състоял от 100 тома и 700 цветни илюстрации.

Камък на живота и дълголетието, дарява здраве и богатство. Древните китайци го използвали за любов, вярност, щедрост, мир и хармония. Смятали, че е носител на енергията ян и слагали частици от него в еликсира на безсмъртието. Вярвали, че носи голям късмет.

Наричат то и камък на сънищата. Силно защитен камък, пази като щит носителя си от зло и отрицателни енергии. Особено добре пази децата от болести и осигурява психическа закрила.

Има мека, стабилна енергия. Увеличава силата на тялото. Способства за съсредоточаване и яснота на ума.

Особено е благоприятен за белите дробове, сърцето, тимусната жлеза, ларинкса, имунната система, отстраняването на отрови от кръвта, нервната система. Укрепва филтриращата и почистващата система на организма и помага при отстраняване на токсини. Лечителите го използвали при болки в черния дроб, мигрена. Вързан за хълбока помага да се изхвърлят камъни от бъбреците Подпомага плодовитостта и раждането. Когато имал проблеми със стомаха, лекарят от II век Гален носел нефритена огърлица. Пръстен с нефрит може да отнеме умората от очите и да излекува късогледство. Твърди се, че предпазва от мълнии и земетресения. Много благотворен за сърцето - и физически, и духовно. Наричат го камък на сърцето. Привлича и развива всякаква любов. В Китай годениците си разменяли нефритени пеперуди за щастие

Добър е за емоционален баланс и стабилност. Помага и за изобилие и пари. Изчиства енергийно и е подходящо да стои до други камъни. Има мощни успокояващи вибрации, които са благотворни в най-различни области. Прекрасен е за бизнесмени, музиканти и градинари. В средните векове бил любим камък на алхимиците. Съветват да го носят хора, които искат да променят живота си и да навлязат в нов етап. Потъмняването му предсказва нещастие.

Макар никога да не е напълно прозрачен, колкото повече прозира, толкова е по-ценен.

Планета: Венера, Плутон

Зодии: Везни, Дева, Риби, Рак

 

Манхатън e вкопан в гранат

Основите на сградите в Манхатан, Ню Йорк, са вкопани дълбоко в скала, която съдържа голямо количество гранат.

Той е смятан за камък на януари, защото е много траен и здрав. Твърдостта му е 7-7,5 по скалата на Мос.

Гранатите са едно от най-големите семейства скъпоценни камъни. Те са група силикати с изометрична кристална решетка. В природата се срещат над 25 вида. Повечето естествени гранати са смесица от две или повече разновидности. Наречени са така от древните гърци, понеже им напомняли за семената на нара

- granatum. Гранатът може да е полупрозрачен до прозрачен, а понякога и непрозрачен. Най-често е тъмночервен, но има гранати във всички цветове: розови, виолетови, оранжеви, жълти, зелени, черни, кафяви. Не се среща само в синьо.

Пурпурночервеният се нарича алмандин, безцветният или жълтозелен - гросулар, кафявият или черен - меланит, зеленият - уваровит, червеният - пироп, андранит. Зеленият демантоид е най-скъпият и рядък гранат.

Ценени са от хиляди години. Украшения с гранати били разпространени още по времето на скитите. Египтяните изработвали бижута от гранат. По времето на романтизма гривни и брошки от гранат стават особено модни в Европа. Гранати се намират на различни места в Африка, Азия, Америка. Големи находища има в Чехия и Испания. Император Рудолф II бил голям поклонник на чешкия гранат и имал в своята колекция няколко уникални екземпляра. Една от най-красивите огърлици с големи тъмночервени гранати е изложена в музея в Прага на чешкия композитор Сметана. Той я подарил на жена си. Уникален гранатов комплект, обсипан с 460 камъни, подарил влюбеният Гьоте на 18-годишната Улрике фон Левецов.

Гранатът носи щастие в любовта и приятелството и предпазва собствениците си от неприятели. Червеният вариант събужда любовни страсти

и подпомага потентността. Персийският поет Хафиз пише: "Както слънчевият лъч възпламенява граната в твоя пръстен, така сърцето ми разпалва любов към теб."

Мощен регенериращ камък, почиства и зарежда с енергия всички чакри. Повишава въображението. Символизира огън, вяра, смелост, истина, грация, постоянство и преданост. Твърди се, че е осветявал нощите на Ноевия ковчег и така станал талисман на пътешествениците. От векове е известен като камък на воините. Бойци по цял свят го носели като талисман срещу рани и смърт, за победа.

Много кръстоносци инкрустирали гранат

по дръжките на мечовете, на щитовете и коланите. Камъкът предупреждава за задваща се опасност като промена цвета си или загуби блясък. Гони черните мисли и меланхолията.

Гранатът има изключителни лечебни свойства, укрепва жизнените сили и създава усещане за щастие на своите притежатели. Помага да се овладеят бурни събития, полезен е при кризи. Особено когато положението изглежда безнадеждно, вдъхва кураж и активира инстинкта за оцеляване. В Италия по традиция го носят вдовиците.

Гранатът нормализира кръвното налягане и подпомага кръвообращението. През горещото лято охлажда, а зимата топли. Има силна връзка с хипофизата. Подпомага приемането на витамини и минерали. Древните хирурзи го поставяли в раните, за да спрат кръвотечението.

Ако сте обект на клевети и злобни клюки, ще отблъсне негативните вибрации и ще ги върне към онези, които са ги пратили. Квадратните гранати носят успех в бизнеса.

Планета: Марс

Зодия: Водолей, Козирог, Стрелец, Скорпион

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X