Напишете дума/думи за търсене

Оптимистите или песимистите са по-здрави?

Оптимизмът е полезен за здравето - той намалява стреса и подсилва имунната система, особено срещу обикновените вируси. Това показват резултатите от изследване на германски и британски учени, проведено по поръчка на една от германските здравни каси.

„Предишни изследвания показват, че стресът влияе зле на имунната система и стресираните хора по-трудно се преборват болестите", казва германският психолог Хайко Шулц. „Ние искахме да разберем дали положителното настроение към живота може да намали опасността от болести", уточнява той.

В изследването, проведено по време на изпитна сесия, са участвали 80 студенти разделени на две групи - песимисти и оптимисти. Установено е, че оптимистите не само че са били с намален стрес, но и имали много по-малък брой симптоми за хрема (запушен нос, кашлица, болки в гърлото).

Експериментите показали още, че оптимистите по-добре се концентрират върху изпитите, а песимистите трудно се справят с ученето, стараят се повече и заедно с всичко това са изложени на повече стрес и различни вирусни заболявания.

Заключението на учените е, че човек може да подобри здравето си, ако си създаде едно по-положително отношение към живота.

„Разбира се, никой не може да реши просто така, изведнъж, да стане оптимист", казва още психологът Хайко Шулц. „Това обаче може да се тренира, съществуват стратегии за намаляване на стреса и така е възможно в крайна сметка да се намери един по-оптимистичен начин на мислене."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X