Напишете дума/думи за търсене

Александър Маринов – Санчо: Възпитайте децата с бинокъл

„Всеки родител може да възпитава детето си в хуманно отношение към природата и то не като размахва пръст, а като му показва собственото си отговорно отношение“, казва Александър Маринов – Санчо, който е член на Българското дружество за защита на птиците и доброволец в природозащитни организации. ”Като отидете на пазар с хлапето, вземете си торбичка за многократна употреба и кажете на продавача: не, благодаря не искам торбичка, защото предпочитам да живея в по-чиста природа“. А ако искате детето ви да е по-близо до природата, водете го редовно на планина. В София има и нова възможност за природолюбителите.

Александър Маринов – Санчо
Александър Маринов – Санчо

Южният парк е съкровищница от птици

Един от последните проекти, в които участва природозащитникът е откриването на първата градска алея за наблюдение на птици. Проектът се нарича „На среща с птиците в Южния парк“ и е подпомогнат от фондация „Америка за България”. Маршрутът в парка е маркиран с описания на различните видове птици. „София е най-богатата на птици европейска столица – около 260 вида, а в Южния парк се срещат 65 от тях. Това може да бъде страхотно хоби за вас и децата ви. Необходими са ви само бинокъл и търпение. Трябва да посветите поне половин ден да ги наблюдавате спокойно. А ако имате със себе си книгата „Определител на широко разпространените птици в България“, можете да наблюдавате птицата през бинокъла и да търсите белезите й, описани в книгата. Това придава още по-голям смисъл на разходката. Появява се стимул да излизате в природата”, разказва Санчо и добавя, че Южният парк е съкровищница от птици - синигери, щиглеци, черешарки, червенушки, чинки, врани, свраки, сойки, косове, скорци, кълвачи, сови и други.

Направете хранилка за синигерите

Тъй като има няколко вида синигери, които остават тук през зимата, Санчо прави хранилка със семена, плодове и ядки за тях от половинлитрово пластмасово шише, което поставя на балкона си. Освен че им помага, се забавлява много. „Цял лукс е през зимата да събереш на брезата отсреща 40 синигера, обяснява той. Разбира се, има риск да не дойдат. Отбиват се там, където има дървета (3, 4, 5 етаж). Но може да сложите хранилката на някое високо място в градинката пред блока.”

Контрабанда на диви птици

Повече от 50 000 диви птици, включително критично застрашени видове, са били изнесени контрабандно през Соломоновите острови към глобалния пазар на диви животно между 2000 г. и 2010 г. Често всеки от нас неволно може да насърчи незаконната търговия с диви животни. Така направихме и ние в бр. 291, където включихме щиглеца като вид за отглеждане на затворено, по-късно разбрахме грешката си. Оказа се, че в България щиглецът е защитен вид, чийто улов и отглеждане са противозаконни!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X