Напишете дума/думи за търсене

Сол и захар на подметката предпазват от падане

От няколко дни поглеждаме през прозореца и виждаме как навън светът се превръща в снежна приказка. След това обаче излизаме, навлечени с шапка, шал, ръкавици и здрави ботуши. Чак тогава разбираме, че тази снежна приказка не е писана от Братя Грим, а по-скоро от Стивън Кинг. Зад всеки завой ни чака предизвикателство, което да преодолеем. Най-често това е заледеният сняг, плочките, по които се пързаляме сякаш с шейна, или пък стъпалата в градския транспорт, които са по-хлъзгави от всичко изброено. За да се предпазите от нежелано падане, което може да е съпроводено от счупване я на ръка, я на крак, не бързайте да нахлузвате ските.

Първо се уверете, че обувките ви не са напълно нови

Ако са, че подметката им не е съвсем фина и няма никакво съпротивление срещу снега. За предпочитане е вече да сте ги носили, при това на неравен терен, за да ги “закалите”. Ако все пак се налага да излезе с новите си обувки, обработете подметките леко с груба шкурка. Така няма лесно да се пързалят по снега. Но внимавайте да не ги изтъните прекалено много и да съсипете обувките.

Друг вариант, ако ботушите ви са ниски и нямат грайфери, е да създадете подобие на такива. За целта

ще ви е небходимо макетно ножче или ножче за бръснене

Вземете острия предмет и с него издълбайте около дузина вертикални и хоризонтални линии по подметката. Така ще ѝ придадете допълнително съпротивление. Това обаче е прецизна работа за хора със стабилни ръце, иначе крие опасност от пробиване на подметката.

Най-добрият и дълготраен вариант е използването на лепило и пясък.

Намажете подметката си с бързосъхнещо лепило

и върху него сложете ситен пясък. Изчакайте да се залепи добре. След това може да повторите още няколко пъти, за да се образува хубаво покритие. Не прекалявайте, за да ви е удобно да ходите.

Не всеки обаче може да намери пясък в разгара на зимата. Не бързайте да ровите в саксиите, а използвайте сол или захар. В този случай определено ще трябва да нанасяте слой върху слой, защото гранулките им са по-ситни.

За да се застраховате напълно против падане, си направете

смес от пясък, сол и захар

Ако подметката ви е “залепена” с нея, шансът да се подхлъзнете е много малък. Това обаче ще трае няколко дни в най-добрия случай. След това ще трябва да повторите процедурата.

Дамите могат да напръскат подметките си с лак за коса. След това внимателно изчакайте да изсъхнат. Напръскайте ги поне още 2 пъти и може да излизате навън. Ефектът от лака не е дълготраен. Ще можете да ходите по леда само няколко часа. След това трябва да напръскате отново.

Шофьорите могат да се възползват от течните вериги за автогуми. Вместо да ги използват за колата си, нека напръскат с тях подметките на ботушите си. Течните вериги съдържат специален вид

смола, която полепва по повърхността и предпазва от хлъзгане

Цената на тези спрейове е около 20 лв. От подметката обаче зависи колко ефективно ще полепне смолата.

Друг вариант е да използвате вълнен плат или голяма гъба за миене на съдове. Този материал няма да позволи на подметките ви да се хлъзгат. Затова изрежете нужната форма и я залепете на ботушите си. Така обувките ще имат по-голямо съпротивление срещу леда и снега.

Може да се доверите и на един от най-традиционните методи, а именно облепването с лейкопласт. Изберете обаче обикновения, който е грапав, а не някой скъп, който е съвсем гладък и няма да ви свърши никаква работа.

Ако не сте от най-сръчните, си купете протектори против пързаляне.

Те имат метални шипове, които ще ви позволят смело да стъпвате навън

Слагат се лесно на обувките, пък и цената не е висока - 10-20 лв. Друг вариант са стикерите против пързаляне, които лесно ще намерите онлайн. Те са по-евтини, но не толкова ефективни. В крайна сметка винаги можете да посетите обущаря си - той знае какво да прави.

Владислава Вацова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X