Напишете дума/думи за търсене

Добрият брак държи на това

„Не издържам повече”, „Тръгвам си”, „Не беше такъв в началото” са взе изречения, които поне веднъж сме изричали „в чест” на половинката си. Клише са и не са по вкуса на ничии уши. Хайде да ги изхвърлим от ума си и да започнем ремонта на любовта си! Лесно ще е ако спазваме няколко правила.

Противопоставяне на инерцията и скуката

„Времето отмива любовта”, смятат много разделени бивши влюбени. Така е, защото старанието понякога изчезва. Нашите родители ще кажат, че след като те могат да са все още заедно след 30-годишен брак, всеки може. Успехът да останат в един дом след години отива само при тези двойки, които не обичат скуката, а и държат на заедността. Така че -измисляте си занимания, които да споделяте. Дори и да чистите орехи от черупките им, повикайте половинката си и й кажете, че не може да издържите и половин час без него. Или си направете съревнование кой ще натрупа по-голяма купчина от извадени орехи. Играйте като деца. Любовта не е трудна на изобретателните.

Запознахме се днес

Всеки ден се събуждайте с идеята, че току що сте се запознали с половинката си и трябва да я спечелите. Или пък, че отваряте очи след първата си нощ заедно. Какво ще му кажете? Какво ще направите? Ако промените мисленето си в тази посока, ще разпалите пак позагасналия огън. Мислете, защото който мисли – измисля.

Затопляйте отношенията си

„Добрите думи планина повдигат!” Може да използвате тази нестандартна мъдрост дори в интимен план. Мъжете искат да сте техния герой или поне най-добрият на света за тях. Така че правете поне по два положителни коментара на партньора си всеки ден и казвайте ясно какво точно харесвате, например: „Снощи беше много галантен с мен, когато ми дръпна стола в пицарията и ме покани да седна”. Не пропускайте всеки негов мил жест и отбележете, че ви е направил впечатление. Така ще го стимулирате да бъде пак вашият най-галантен или забавен кавалер. Нали беше такъв в началото?

Имайте въображение, но не за критики

Знаем, че може да измислите поне 10 кусура, които без притеснение да „боднете” в душата на своя партньор. И като му ги кажете какво ще постигнете? Нищо-о-о-о. Често в началото на връзката жените изтъкват предимствата на своите възлюбени, а след това се вторачват само в техните минуси. Спрете се! Споделяйте с него само най-важните забележки към особата му и то в 3 изречения. Никой не би останал щастлив с вас при системен тормоз.

Изслушвайте го

Това правило за стабилен брак звучи лесно изпълнимо, но не е. Понякога ни е трудно да изслушваме. Все ни е нервно, имаме работа, започва любимият ни сериал...А той иска да го изслушаме. Да чувате, това, което иска да ви сподели той е най-скъпият подарък за него. Така че тренирайте. Дори и да искате да го прекъснете, прекъснете себе си. А него - изчакайте да приключи.

Гледайте вашия си живот

Насочете енергията си към собствения си живот. Не се вторачвайте само в това, което прави той. Оставете го да диша. Ако имате свободно време се отдайте на хоби, срещи с приятели и обучения за повишаване на квалификацията. Така ще забравите любимото си хоби – да търсите недостатъци в него или да се тревожите за нещо свързано с особата му. Когато се посветите на свои интереси, със сигурност ще станете притегателна сила за него.

Извинявайте се

“Предлагайте маслиново клонче. Може да казвате: „Съжалявам, че създадох част от проблема”, дори когато сте убедена, че вашата част от вината е едва 28%”, съветва американската психоложка Хариет Лернър в Psychology Today.

Когато обещаете нещо, го направете

Не се оправдавайте с това, че сте заети, недоспали, или че другите от семейството също не са спазили обещанието си. Кажете ли, че ще свършите нещо – го направете. Най-важно е да заслужите уважението на вашата половинка и на децата си, а не да разчитате само на признание извън семейството. Правилото се отнася особено за дребни неща като например когато почиствате дома, да не местите на друго място куфарчето с инструментите му.

Не пренебрегвайте себе си

„Показвайте гъвкавост и склонност към промяна в 84% от времето с партньора си, но не жертвайте свои основни ценности, вярвания и приоритети заради натиска, който връзката ви упражнява върху вас. Бракът ви неизбежно ще поеме по спирала надолу, ако през цялото време се съгласявате с всичко, за да го запазите”, съветва Хариет Лернър.

Не позволявайте да се държат грубо или унизително с вас

Ако в разговора, който водите с мъжа си, той ви нагруби, кажете: „Прекратявам този разговор. Готова съм да те изслушам, когато се успокоиш и си в състояние да говориш спокойно и с уважение към мен”. Сама трябва да изработите уважението, което той да изпитва към вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X