Напишете дума/думи за търсене

Депресията се яде

Психичните заболявания, като депресията например, са едни от най-често срещаните здравословни проблеми. Всеки пети минава през депресивни състояния в даден период от живота си. Хората с подобни проблеми срещат трудности от всякакво естество в своето ежедневие. Те се чувстват безполезни, нямат мотивация и страдат от безсъние. Трудно преживяват негативни събития и са силно емоционални.

Ползите от медикаментите и терапията са добре познати, но хранителен режим и диета също може да помогнат за подобряване и лекуване на депресивни състояния.

Диетологът Лиса Гай - австралийски лекар-натуропат, разкрива няколко натурални метода за лечение на депресията и психичните заболявания.

Омега-3 мазнини

Тези добри мазнини са необходими за изграждане на невронните връзки в мозъка, както и за производството на серотонин. Изследвания показват, че при хората с депресия се проявяват по-ниски нива на омега-3 и определени храни и добавки може да подобрят значително тяхното количество в организма ни.

Мазните риби като пъстърва, сьомга, скумрия и сардини са с най-високо съдържание на Омега-3 мазнини. Същите има и в лененото семе, семената от чиа и орехите.

Витамини от група В

В витамините са важни за функцията на нервната система и производството на енергия от храната и се считат за антистрес хранителни вещества. Те помагат за намаляване на тревожността и лечение на депресия. Ниацин (B3), пиридоксин (В6) и фолиева киселина (В9) заедно с аминокиселината триптофан произвеждат серотонин - химичният елемент за щастие.

Яжте повече бобовите растения, многозърнести храни, ядки, семена, зеленолистни зеленчуци, яйца, пиле, червено месо и мляко, за да си ги набавите.

Забравете почти за рафинирани и преработени храни.

Кръвна захар

Дръжте нивата на кръвната захар в баланс. Ако те се менят през деня, променливо ще бъде и настроението ви и това може да е фактор, допринасящ за развиване на депресия. Диета с високо съдържание на захар и преработени въглехидратни храни ще предизвика резки пикове и спадове на глюкозата в кръвта, което може да доведе до раздразнителност, колебания на настроението и тревожност.

За да поддържате нивото на кръвната си захар в норма, е желателно да включите в менюто си повече многозърнести храни, пресни плодове, зеленчуци и бобови растения. По-малки порции на основните хранения, но по-редовно хапване и включително на храни, богати на протеин, помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар и ограничаване на захарния глад.

Опитайте да увеличите приема на кисело мляко, ядки, семена, яйца, риба, пилешко и бобови растения за поддържане нивата на инсулина в норма.

Яжте по-малко преработени или сладки храни и ограничете приема на кофеин и алкохол.

Триптофанът

Серотонинът е невротрансмитер, отговорен за нашите чувства и емоции, се произвежда в тялото с помощта на аминокиселината триптофан.
Хроничният недостиг на Триптофан може да повлияе на настроението, да влоши паметта и повиши агресията.

За набавянето му е необходима консумацията на протеини и белтъчини, съдържащи се преди всичко в домашните птици. Яжте повече пилешко, пуешко, телешко. Той се намира още и в кафявия ориз, рибата, млякото, яйцата, сиренето, орехите, бананите и варивата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X