Напишете дума/думи за търсене

Защо добрите момичета харесват лоши момчета?

...И за ужас на семейството кварталният хулиган изпраща дъщеря им до дома след светивалентинската среща?

Човекът е бавно формирано хилядолетно същество, което се изменя с наноскорост в сравнение с все по-ускоряващите се технологични и социални трансформации.

В пещерните мозъци на днешните съвременни жени, които имат 40 хиляди предци, е заложено да отъждествяват агресията с тестостерона – гаранция за сила, мъжество, закрила за своята партньорка и детето, което ще си родят, убедена е д-р Тренчева. Тя обяснява, че огледални неврони у жените им казват на мига кой ги харесва - жените са наясно с чувствата у мъжа още преди той да си е дал сметка какво изпитва към жената, която вижда. Благодарение на тези огледални неврони жените се ориентират и за нуждите на бебето, което още не може да каже какво му е.

"Съветът ми към мъжете е да не се опитват да играят роли, а да са естествени и честни в поведението си – жените имат вроден детектор на лъжата за отношението на мъжа до тях. В тази сфера човешкият мозък е 100 милиона пъти по-точен в сравнение с изкуствения интелект. До голяма степен в “интуицията” е обяснението и на любовта от пръв поглед. На основа на първите възприятия възниква и семейната психотерапия. Гледайки се в очите, двама души бързо се ориентират дали си допадат и доколко се привличат. Въпреки разпространения мит за противоположностите обикновено трайна любов и истинска близост са възможни между хора, които си приличат.

Женската сексуалност е много по-сложна от мъжката. За мъжкаря е нужен само тестостерон. Женските хормони се променят на 2 дни. Но наред с тях в сексуалните нагласи пълноправно участва психиката. Затова фармацевтичната индустрия се отказа от опитите си за създаде женска (розова) виагра", отбелязва д-р Тренчева.

д-р Тренчева
д-р Тренчева
Мъже с повече тестостерон са като магнит за жените

Мъжете се тревожат за състоянието на тестостерона си много повече, отколкото за показателите на кръвното си налягане, въпреки че никой не е умрял от липса на секс, докато хипертонията убива всеки ден милиони. Около Свети Валентин зачестява загрижеността за доброто “представяне”, но като цяло темата има целогодишна популярност. Около подобно по смисъл твърдение се обединяват всички сексолози и семейни консултанти въпреки различните си професионални подходи.

“Различни количества тестостерон има в кръвта на двата пола, но той е хормонът на секса и водещ мъжки хормон. Той е онова вещество, което кара мъжете

директно или малко по-заобиколно да се сещат за секс средно на 52 секунди

и ги изпълва със сила и самочувствие

Докато дори в периоди, в които телата на жените произвеждат максимум тестостерон, те се сещат за интимни ласки средно веднъж - два пъти на ден.” Тези научно установени факти цитира д-р Анелия Тренчева, ръководител на център за семейно консултиране, и подчертава, че опитът й потвърждава изводите.

Практиката на лекарката показва още, че мъжете имат основание да се стремят към хормонално превъзходство. Тези, които имат повече тестостерон, са по-привлекателни за жените.

Но от нивото на тестостерона зависи цялото поведение на мъжете дори когато са публични фигури и се опитват да спазват определен протокол. Държанието на американския президент

Доналд Тръмп например излъчва категорични сигнали за висок тестостерон

Следваща степен е, когато количеството на хормона стане прекалено високо и избива в скандалджийство и агресия. Такива мъже може да влязат в конфликт за нищо. “Знае се, че

извършили убийство мъже може да са с тестостерон до 20 пъти над нормата

А когато количеството на хормона е неестествено ниско за техния пол, разрушителната енергия се насочва навътре под формата на автоагресия, страхове, мнителност, фобия от “преследване” - буквално или преносно, че ги дебнат да се провалят например, разказва д-р Тренчева. Според нея за “насрочването” на Деня на влюбените през февруари има както физиологично, така и съвсем прагматично обяснение. Не толкова отдавна в цивилизационен план зимните месеци са традиционното време за сватби и забременяване, за да може децата да се родят наесен и да укрепнат до пролетта, така че жените да започнат да се включват в усилията за прехраната.

Със събуждането на природата в ранна пролет и в човека напъпва хормонален цъфтеж. Лекарката предлага

здравно обяснение на традицията за мъжкото Ледено хоро в зимната река

в Калофер. Като “тренировка” те неминуемо се стремят към закаляване с престои навън много време преди нагазването във водата, а студът активира сперматогенезата. Затова и традицията праща на хорото младите мъже, от които родът чака потомство.

“Половите хормони дирижират и поведението на жените. По чисто физиологичен механизъм високите нива на естроген - водещ полов хормон за жените, ги правят по-привлекателни за вродения в мъжкия мозък еталон за плодовитост – заоблено дупе, предизвикателен бюст, тънка талия, сочни устни и лъскава коса.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X