Напишете дума/думи за търсене

Как да преборим скуката в брака

В природата на всеки от нас е да покорява нови хоризонти, да решава проблеми, да се учи, да опознава новото. Когато тези неща липсват, възниква мълчалива неудовлетвореност или дори скрита ненавист – към самия себе си, към околните, към еднообразието на живота. Според психолозите скуката представялва поредица от нерешени проблеми, с които по една или друга прична не искаме да се занимаваме. Какви са измеренията на скуката в брака?

Недостиг на внимание

Половинката не ви обръща внимание, не зачита мнението ви, не ви кани да излизате заедно, прекарва много време с приятелите си, не разговаряте, а сексът се е превърнал в механична реакция.

Причина: загуба на връзката между партньорите, емоционална умора.

Какво да правите? Възстановете изгубената емоционална връзка, като си спомните заедно началото на вашата любов. Над всяка връзка трябва да се работи – общувайте с доверие, докосвайте се, целувайте се, споделяйте, съветвайте се. И най-важното – не се упреквайте. Накарайте партньора си да почувства, че ви е необходим.

Жажда за нещо ново

В някои семейства всичко върви гладко, но единият от съпрузите постоянно иска да се развива, да научава нещо ново, а другият няма такива амбиции.

Причина: Опитът на единия да мине на нов етап от развитието си без да включва другия в този процес.

Какво да правите? Не се страхувайте да обсъждате с партньора си възможностите за духовно и кариерно развитие. Например, ако сте прекарли дълго време вкъщи по майчинство, е нормално да сте пълни със сили и енергия за нови начинания. Споделете го с любимия си и заедно помислете как да почувствате удовлетореност. Вашата активност трябва да стане тласък за развитие на партньора ви – минете на ново ниво от развитието си заедно.

Липса на положителни емоции

Това състояние се характеризира с песимистично настроение и желание за нови, приятни чувства.

Причина: Неумението да се наслаждавате на семейния живот може би се дължи на надостиг на любов към себе си.

Какво да правите? Преборете се с мързела и започнете да работите творчески над връзката си. Може да си пишете любовни бележки, да си правите дребни подаръци – изненади, да приготвите ястие във вид на сърце, да заминете на екзотично пътешествие, да си четете на глас, да отидете заедно на спорт, да напишете сценарий на филм за вашия любовен живот... – това са само идеи, около които да развихрите фантазията си, за да избягате от скуката в брачния живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X