Напишете дума/думи за търсене

Не любовта е сляпа, а ревността

Всички понякога ни полазва ревност, замъгляваща поглед, разсъдък, любов. Онова зеленооко чудовище, измислено от Шекспир, за да опише болезненото чувство за собственост на героя си Отело. Мавърът, услужливо прекъснал живота на любимата си Дездемона.

Ревността е злоупотреба с въображението. Ние си измисляме неща и вярваме в тях. Вярваме им, защото фантазиите може да ни сдобият с доволно добри изразни средства, които имитират реалността. Помислете колко често ви се струва, че това, което сънувате, е истина... докато не се събудите.

Разбира се, понякога хората имат истински и оправдани причини за ревност. Разликата обаче трябва да е в ситуацията, а не в психологическа настройка. Ако някой ревнува без оправдана причина, или всеки път изблиците на чувството му за притежание излизат извън всякакви пропорции, то най-вероятно този неуверен в себе си човек има нужда от помощ.

Как да разберем дали този момент на преувеличаване на проблема е свързано с реалността или е израз на безсилие срещу собствената ни недостатъчност?

Обичайте се

Ако не се възприемате такъв, какъвто сте, и не се обичате с пълна сила, е твърде вероятно да сте по-склонен да сравнявате себе си с останалите по начин, който изкуствено ще засилва чувството ви за недостатъчност. Хората, които се чувстват комфортно в кожата си, рядко позволяват на ревността да застане на пътя им. По-добре се концентрирайте върху засилване на собственото си самочувствие, отколкото върху това да ревнувате този, който ви обича. Позволете на мозъка си да промени възприятието ви за света. Всичко, което ви трябва, за да сте щастливи, се намира вътре у вас.

Разберете какво ви застрашава

Какво ви е страх да не загубите? Какво вярвате, че заслужавате? Веднъж намерили отговорите на тези въпроси, ще ви бъде много по-лесно да преодолеете „недостатъчността“ си.

Бъдете реалисти

Запитайте се дали вашият „съперник“ е наистина такъв. Заплашва ли отношенията ви? Това, че ревнувате носи ли на някого полза? Ако не ви кара да се чувствате добре, тогава има ли смисъл да го подхранвате?

Намерете силната си страна

Фокусирайте се върху уникалността и силните ви качества. Бъдете благодарни заради дарбите, които имате, и за способностите, които пълнят деня ви. Веднъж идентифицирали личността, която сте, ще обърнете нещата в своя полза, прогонвайки ревността и неувереността.

Променете фокуса си

Когато се чувстваме негативно, е трудно да мислим рационално. Толкова сме концентрирани в отрицателното усещане, че губим връзка с нещата, които наистина си струват. Преди да избухнете в крясъци и обвинения, бройте до 10, излезте на разходка, обадете се на приятел. Веднъж охладили страстите, ще видите по-ясно цялата картинка.

Това ли искате?

Ревнувайки, ние разхищаваме енергия и отдаваме на тази емоция прекалено много внимание. Каквото посеем това ще пожънем. Помните, нали? И преди да посегнем към шишето със зеленоокото чудовище, наблюдавайте внимателно какво провокира появата на това усещане у вас. Анализирайте честотата на мислите и емоциите, които ви душат, и след това минете стъпка по стъпка в обратна посока, за да осъзнаете целия процес с помощта на интелекта си. Кой знае? Може да се окаже, че ревността изобщо няма почва в любовта ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X