Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, ако по-голямото дете ревнува

Съвсем до скоро цялото внимание на родителите е било насочено към първото дете. А сега те денонощно обгрижват новороденото бебе. Как да предотвратите пристъпите на ревност?

Защо възниква ревността

Справедливостта изисква да се каже, че повечето деца първоначално с радост и интерес приемат новия член на семейството. Представят си, че ще имат нов приятел, с когото да играят, да гледат анимационни филми, да споделят тайните си и да се забавляват. Но след няколко дни и става ясно, че докато започнат игрите, ще мине доста време. Защото за момента бебето само спи, яде и плаче. Психолозите отбелязват, че най-силно ревността се проявява при деца от един пол. Това е напълно обяснимо, тъй като между две сестри и между двама братя възниква по-голяма конкуренция за вниманието на родителите и страх от изместване.

Прояви на детската ревност

Всички деца реагират на появата на по-малък брат или сестра по различен начин. Някои се затварят в себе си, други започват да плачат и изпадат в истерия. Трети се опитват да върнат бебето в родилния дом, четвърти отмъщават, като се опитват да извършат възможно най-много пакости. Още по-лоши са случаите, когато баткото или каката стават доносници и прехвърлят върху малкото вината за нередностите, които са направили. Някои деца стигат и до опити да навредят на физически на новороденото според силите си – като го щипят, хапят и т.н. В тези случаи трябва да действате незабавно, за да предотвратите инцидент.

Как да реагирате

На първо място, трябва внимателно да подготвите детето за появата на братче или сестричка. Обяснете му, че първоначално бебето ще бъде съвсем безпомощно, затова заедно трябва да му помогнете да порасне. След това вече ще е възможно заедно да правят интересни неща – да играят, да рисуват и да се забавляват.

Добре е да покажете на детето негови снимки от бебешка възраст – за да види как изглеждат новородените и да разбере, че имат постоянна нужда от майка си. Кажете на детето, че се радвате, че вече е голямо и е с вас, тъй като помощта му ви е нужна. Не натоварвайте голямото дете с грижи за малкото, освен ако то не желае да ви помага.

В никакъв случай не променяйте обичайния начин на живот на първото си дете след раждането на бебето. Продължете да правите заедно всичко, което сте правили и преди – четене на приказки, рисуване, игри. Ако е време да тръгне на детска градина, опитайте се това да е или преди раждането на новия член на семейството, или няколко месеца след това.

Не се карайте на голямото дете и не го наказвайте, ако се държи неадекватно – палаво е или не слуша. Необходимо е да му покажете, че виждате в него възрастен човек, затова се старайте да общувате с него като с равен. Например, съветвайте се какво да приготвите за обяд или какви дрешки да облечете на бебето. Вместо да му забраните да гледа телевизия, му предложете да ви помогне с домакинската работа, тъй като не успявате да се справите. Когато детето се почувства като възрастен, ще се успокои и ще спре да капризничи. Не го карайте да споделя играчките си с новороденото, освен ако само не предложи.

Важно

Особено важно е често да прегръщате, галите и докосвате по-голямото дете. Ако имате възможност, понякога оставайте насаме с него и заедно правете любимите за него неща – така то ще усети, че го обичате както и преди и нищо не се е променило.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X