Напишете дума/думи за търсене

Трудният живот на Шакира

Световноизвестната певица беше съветник на американския президент Барак Обама за повишаване образованието на испаноезичното население в страната. Още на 18 години тя основава благотворителна фондация и оттогава помага на децата в родната Колумбия и в други държави да подобрят образователното ниво. Шакира е убедена, че училището може да стимулира таланта у децата и те да се реализират по-лесно в обществото. То е предпоставка за икономическото благосъстояние на държавите и за мира.

Случка в детството я подтиква да стане филантроп

Когато е на 8 години, икономическата криза застига нейното семейство. “Никога няма да забравя как един ден се прибрах у дома и нямаше мебели. Нямаше я и колата. Баща ми беше загубил бизнеса си и трябваше да плати своите дългове с покъщнината. Като дете не можех да си обясня защо се случва това”, си спомня певицата.

След това родителите й я завеждат в парка, където вижда деца, които ровят по кофите и дори нямат какво да ядат. “Тогава си казах, че един ден ще успея в живота. Ще имам кола, дом и всичко, за да се чувствам добре и да помагам на децата като тези, които видях в парка”, зарича се Шакира.

с деца, на които нейната фондация помага
с деца, на които нейната фондация помага

Видяната от нея картина толкова се запечатва в съзнанието й, че когато става на 18 години, създава благотворителната фондация “Боси крака”, за да помага на деца в нужда. Ще кажете, че е била твърде млада, но не е така. При нея всичко се случва по-бързо и рано от очакваното.

На 4 години написва първото си стихотворение “Кристалната роза”, а на 7 за Коледа получава подарък - пишеща машина, която не спира да използва. Талантът й да пише добре е предаден с ДНК от баща й.

“Татко е писател и това, че го виждах често пред пишещата машина, ме вдъхнови и аз да следвам неговите стъпки. Той беше моят идол, моят герой. Исках да съм точно като него”, казва Шакира. Преди да стане писател, той се занимава със семейния бизнес с бижута, за да издържа жена си и деветте си деца. Шакира е дете от втората му съпруга... Но да се върнем към ранната проява на нейния талант.

На 13 години Шакира издава първия си албум, на 15 завършва училище и иска да замине в столицата на Колумбия, за да се развива. “Един ден казах на майка, че напускам дома, за да преследвам мечтата си и да стана певица. Тя ми каза: “Напускаш? Идвам с теб”, и така и стана”. Двете отиват в Богота и се сблъскват с трудния живот. Шакира казва, че е имала много идеи и проекти, но й било трудно на тези години да спечели уважението на звукозаписните компании. И когато го получила, тя вече имала стотици фенове.

Фондацията й “Боси крака” открива 6 училища

Босоногата фондация, както е известна още, се занимава с проекти в образованието на Колумбия, ЮАР и Хаити. Благодарение на нея са открити 6 нови училища. Едно от най-важните условия децата да ходят на училище и да са съсредоточени в клас е да бъдат нахранени, затова Шакира им осигурява закуски. “Когато погледна дете, виждам себе си и мечтите си. Никое хлапе не мечтае да стане наркопласьор или войник. Всички желаят да са учители или лекари. Ако не дадем шанс за по-добър живот на най-малките, нищо няма да се получи”, убедена е тя.

През 2003 година UNICEF обявява Шакира за свой световен посланик на добра воля, което я нарежда между най-младите в историята посланици на организацията. Благодарение на многобройните кампании, в които тя участва, тази година президентът на Америка - Обама, я назначава за член на президентската комисия за повишаване на образователното ниво на испаноезичното население. В изказването си в Белия дом през октомври тя казва:

с Дилма Русев
с Дилма Русев

“Латиноамериканците са най-бързо растящата група в САЩ и много повече испаноговорещи деца живеят в бедност в сравнение с децата от всяка друга расова или етническа група. Много от тях отпадат от училище и въобще не завършват образованието си. В световен план 72 млн. деца не ходят на начално училище и 226 млн. в гимназия. И както разбрах от работата в моята фондация, единственият изход от бедността е образованието. Настоявам за инвестиция в него. То ще помогне за икономическия просперитет и за мира. Благодарение на различни програми, свързани с образованието, по-малко деца ще отпадат от училище, ще има по-малко свързани с престъпността и повече продуктивни личности в нашето общество. Всяко дете има талант и образованието е ключ към изявата му, както и начин да се пребори бедността”.

на сцената
на сцената

Срамува се от тялото си

Въпреки че в клиповете си е доста разголена, Шакира признава, че е срамежлива и на плажа често увива тялото си в шал. Разголеността в клиповете си обяснява с факта, че така си изкарва хляба и всичко е в името на шоу бизнеса. Иначе най-често слага дънки и тениска. “Не съм от момичетата, които обичат да ходят на шопинг. Нямам страст към пазаруването и модата. Дрехите са последното нещо, за което мисля, когато правя видеоклип или фотосесия.” За нея не тоалетите са важни, а това да прави хитове.

Неин тотален хит по целия свят бе и Waka Waka (This time for Africa). Песента се превърна в най-продавания и харесван химн, правен някога за Световната купа по футбол с 2 милиона продадени копия и видео, гледано от над 400 милиона по целия свят. За доброто му приемане роля изиграха и невероятните танцови качества на Шакира, които тя има от дете. Като малка се влюбва в ударния инструмент думбек, който чува в ресторанта, където баща й обича да ходи.

Певицата споделя, че когато чула този инструмент, въпреки че била едва четиригодишна, почувствала прилив на сили и с невероятно желание затанцувала белиденс. След това продължила с танците в католическото училище и изнасяла спектакли всеки петък. Дори монахините й се радвали и определяли танците й като изкуство. “Бях влюбена в чувството, което изпитвах, докато съм на сцена. Това беше всичко, за което мечтаех”, си спомня тя и продължава да изпитва същото удоволствие и днес. Шакира продължава да е влюбена и в своя приятел - футболиста на Барселона Жерард Пике, от когото има две момченца.

още факти за нея

рожденото й име е Шакира Исабел Мебарак Рипол, като Шакира на арабски означава изящна

родена е в Баранкиля, Колумбия, на 2 февруари 1977 година

баща й е с американско гражданство, но по произход е от Ливан, а майка й е колумбийка

учи английски, като изучава работата на американския певец, музикант и композитор Боб Дилън, канадския поет, писател и певец Леонард Коен и журналиста, поет, писател и филантроп Уолт Уитман

страда от некрофобия (страх от смъртта)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X