Напишете дума/думи за търсене

Рисковете на сайтовете за колективно пазаруване

Колективното пазаруване е добра възможност да получите на приемлива цена стоки и услуги, които иначе биха ви излезли по-скъпо. Сред множеството оферти в интернет е възможно да намерите до 90 % намаление на храна, козметични процедури, екскурзии, дрехи, билети за концерти и представления. Точно затова трябва внимателно да избирате, защото при колективното пазаруване винаги заплащате предварително и има риск да “изгорите”.

Преди всичко се запитайте защо е пусната офертата. Ако целта е промотиране на нов салон, нов хотел, нова услуга, нов продукт, това означава, че за предлагащия изгодата е в рекламата. Нормална оферта е, когато е намалена първата или първите няколко процедури в даден салон или посещения в спортна зала. Така се привличат нови клиенти. Но трябва да сте бдителни към оферти, които са с право на неограничено купуване на ваучери от един потребител и с прекалено дълъг срок на право на ползване, защото в такива случаи е под съмнение качеството на услугите.

Основно правило е да търсите отзиви за услугите.

В интернет има много форуми, в които се споделят впечатления и се обсъждат оферти за колективно пазаруване.

Това е най-добрият начин за събиране на мнения, въпреки че има и подставени лица, на които се плаща, за да пускат позитивни коментари. Следете профилите на пишещите и лесно ще забележите, ако някой хвали само една фирма, а злослови за всички останали.

Храни

Има много ресторанти и пицарии, които намаляват наистина вкусни и качествени плата с цел реклама и офертите са изгодни за клиентите. Но някои фирми намаляват продукти, останали от предишен ден, без да го споменат в описанието, други пък предлагат на оферти порции, които са с по-малък грамаж от стандартния. Във форумите ще намерите негативни мнения като: “Купих си ваучер за две големи пици, а ми доставиха две малки” или “За домашно парти използвах оферта от кетъринг фирма, но платата дойдоха с два часа закъснение и не бяха пресни”. Когато избирате оферта за храна, винаги проверете какви са отзивите за фирмата, която ги предлага.

Козметични процедури

Това е любимият отдел оферти на дамите. И тук се използват много хитрости. Някои салони са пред закриване и пускат евтини оферти, които важат само до определена дата, а след това се оказва, че записаните часове са толкова много, че не може да се вместите до крайния срок и ваучерите изгарят. С валидността на ваучерите стават повечето грешки. Някои дами си плащат по няколко процедури за фотоепилация, но в офертата не пише изрично, че тези процедури трябва да се правят с някакъв минимален интервал между две и така отново не е възможно да се използват всички предварително заплатени процедури.

Когато избирате козметична процедура, проверете докога важи офертата и звъннете в салона да проверите дали има достатъчно свободни часове и дали няма специални допълнителни условия.

Бъдете бдителни и за оферти, при които едно лице има право да купи колкото иска ваучери, но по-надолу в текста пише например, че едно лице може да използва само до три процедури. Това е трик на някои салони, за да накарат потребителите да купят повече ваучери, а след това да не могат да ги използват всичките. Така фирмата печели предварително парите, а дори не извършва услугата.

Трябва да внимавате и когато си правите резервация за даден салон. Някои фирми не уточняват, но ако не се явите на резервирана процедура или се обадите да смените часа в последния момент, те считат ваучера за използван. Затова предварително добре прочетете всичката информация за офертата.

Не забравяйте също, че някои салони нямат достатъчно посетители, заради недоброто качество на услугите си и затова използват сайтовете за оферти да привлекат случайни клиенти. Прегледайте в интернет “черните списъци” с фирми, преди да натиснете бутона “купувам”.

Екскурзии

Това е може би сферата с оферти, която крие най-много рискове. Над 200 души миналата година си купиха оферти за почивка на Малдивите, а след това се оказа, че туристическата фирма е фантом. Преди да се решите на намалена екскурзия или почивка, направете проучване. Проверете туристическата фирма, която предлага услугата. Стабилна ли е, има ли оплаквания срещу нея или заведени съдебни дела? А когато офертата не е от туристическа компания, а директно от хотел, проверете него.

Някои хотели имат стари крила и за там пускат офертите или се оказва, че гостите с ваучери трябва да си доплащат на място за ползване на басейн и фитнес например. Обадете се директно в хотела и питайте изрично дали ако сте с ваучер, имате същите права като другите гости.

Медицински консумативи и услуги

В офертите за колективно пазаруване най-често от този тип продукти се предлагат лещи, разтвори за тях и медицинска козметика. Препоръчително е такива стоки да се купуват само от аптеки и оптики. Ако все пак се решите да си ги вземете с ваучер, винаги изисквайте гаранция за качество и срок на годност.

Сред предлаганите услуги се срещат и избелване на зъби, почистване на зъбен камък, пломби. Винаги търсете отзиви за даден зъболекарски кабинет, защото подобен риск за евтина процедура може

впоследствие да ви излезе много по-скъп, ако има усложнения.

При проблем

Обикновено сайтовете за колективно пазаруване проверяват търговците, които предлагат стоките и услугите, но те не носят отговорност при некоректно обслужване на клиента. Закупуването на ваучер обаче е тип договор между вас и тях, а те от своя страна имат договор с фирмите, които изпълняват услугите. Така че те са посредниците между вас и търговците, затова при проблем трябва да се обърнете към сайта, предлагащ офертата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X