Напишете дума/думи за търсене

Дудите - лекарство за сърцето и очите (+рецепти)

Освен сочните витаминни плодчета на черницата, се оказва, че и пъпките, листата и кората на дървото са невероятно здравословни. Те са в състояние да подобрят зрението и сърдечносъдовата дейност, да свалят нивото на кръвната захар и да облекчат артрита.

Дудите са с нисък гликемичен индекс

Здравословните плодове се наричат още дуди и могат да се консумират директно или като плънка на сладкарски изделия, сокове, вина и компоти. Най-интересното за тях е, че са с нисък гликемичен индекс и са подходяща храна за диабетици. Корите и листата на черницата са богати на калциеви съединения, захари и аспартинова киселина (тя играе важна роля в клетъчното хранене и синтеза на съществени за правилното функциониране на организма аминокиселини).

Плодовете на черницата са богати на витамин А, В и С, на калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, както и на пектин. Дудите действат и отхрачващо, пикочогонно и като седативно средство. Често се прилагат при констипация, бронхит. Похапването на дуди се оказва особено полезно и за сърдечносъдовата система. С листата на черницата пък се приготвят запарки, полезни при авитаминоза, задух, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма. Те също намаляват кръвната захар, действат противопаразитно и противовъзпалително. Прилагат се и при хронични бронхити, фарингити, за регулиране на нередовна менструация и при тении.

Още от древността хората са знаели колко полезна е черницата за очите. Освен че съдържа големи количества провитамин А, тя е богат източник на бор, мед, манган, хром и титан, които повишават остротата на зрението и позволяват на окото да се приспособява по-бързо към резките промени на светлината.

Стимулират работата на сърцето

Доказано е, че ако сърдечно болните в продължение на месец изяждат всеки ден по 300-400 г черници, разделени на 3-4 приема, работата на сърцето и трудоспособността им значително се подобряват. Дудите усилват и потентността, а сокът от плодовете има антисептично действие. С тях се прави гаргара при афти в устната кухина и възпалено гърло. Съдържащият се в тях витамин В2 помага за задържането на гликозата в тъканите. През зимата и ранна пролет се берат пъпките.

След като ги изсушите, от тях може да си приготвите чай срещу затлъстяване и сърдечно-съдови смущения. А от кората на черничевото дърво се получава мехлем, с който се мажат порезни рани, драскотини и леки изгаряния. Кората се стрива на прах и се разбърква със зехтин в съотношение 1:30.

добре е да знаете

В 100 г сурови дуди се съдържат 43 калории, 0,39 г мазнини, 0 г холестерол, 9,8 въглехидрати, 1,7 фибри, 8,1 захари, 1,44 белтъчини, 88 мл вода.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X