Напишете дума/думи за търсене

Дудите - лекарство за сърцето и очите (+рецепти)

Рецепти

Сироп на Петър Димков против ревматизъм

Без значение дали са бели или черни, сиропът от черници е ефикасен при ревматични страдания. Приготвя се по следния начин: Събират се добре узрели плодове и се нареждат в буркан, като се редуват слой плодове, слой захар. Оставят се за 2-3 седмици на слънце, докато захарта се разтвори. Прецедете получения сироп през марля и го налейте в бутилки. Пие се по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден, 10 минути преди ядене. Сиропът действа превантивно против ставен ревматизъм и болки в ставите. Ако вече имате тези проблеми, добре е да удвоите дозата на сиропа и да го пиете, докато почувствате облекчение.

При диабет

Около 2 с. л. дребно нарязани изсушени листа се запарват с 400 мл вряща вода. Киснат около половин час. Запарката се прецежда и се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден.

При проблемна менструация

1-2 ч. л. нарязани листа или кора от корените на дървото, се заливат с 250 мл кипяща вода и се варят 10 мин. Прецедената течност се пие на глътки през целия ден.

2 с. л. листа се заливат с 400 мл кипяща вода и покрити с капак киснат 1 час. Прецедената запарка се изпива на 4 пъти преди хранене.

С антисептично и профилактично действие

2 с. л. черница се заливат с 400 мл кипяща вода и се оставят в затворен съд за около час. Запарката се приема 4 пъти на ден преди хранене.

1 с. л. нарязани листа от черница се заливат с 250 мл кипяща вода. Прецедената течност се приема на глътки през целия ден.

Сироп

Изстискват се 1 кг плодове, към тях се прибавя 1 кг захар и сокът на 1-2 лимона. Бърка се до стопяване на захарта и се наливат в сухи бутилки, които се запечатват добре.

Вино

1 кг плод и 1 кг захар се заливат с 3 л вода и се оставят в покрит с марля съд 15-20 дни, като често се разбъркват. Течността се прецежда през марля и се налива в дамаджана, където престоява около 20 дни, за да ферментира отново. Прецежда се през двойна марля и се налива в сухи бутилки, които се запечатват.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X