Напишете дума/думи за търсене

Интериорът в детската: прекаленото не върши работа

Всеки родител се е сблъсквал с колебанието как да обзаведе детската стая – от раждането до юношеството, когато вече момичетата и момчетата са готови да отстояват с всякакви средства своето мнение. Точни правила няма, но дизайнери и психолози смятат, че има един важен принцип за спазване – не трябва да се прекалява!

Претрупване с детайли

Често от престараване стаята на новороденото се претрупва с малки и по-големи акценти с пеперудки, цветенца, меченца, калинки и други подобни умилителни картинки. Това е излишно и много скоро ще омръзне както на вас, така и на него, въпреки крехката му възраст. Пък и не бива да забравяме, че децата растат толкова бързо, че скоро сладникавият интериор ще трябва да бъде сменен. Освен това е препоръчително да се избягват ярките и натрапчиви цветове, особено тъмните, защото това уморява и малки и големи. Най-подходящи са меките и естествени тонове, но отново без някой от тях да е прекалено доминиращ.

Удобното кресло срещу бебешкото креватче е задължително за добър комфорт и на родителите.
Удобното кресло срещу бебешкото креватче е задължително за добър комфорт и на родителите.
Комфорт

През първите 2 – 3 години от живота си детето е доста зависимо от родителите и постоянно се налага те да ходят в неговата стая и да го обгрижват. Затова е разумно до детското креватче да има удобен стол или диван, на който възрастният ще може да седи. Така хем ще наблюдава мъничето, хем ще е настанен удобно, за да му чете приказки или да му пее. Задължително е и да се оформи специален кът за игра. Така детенцето от малко ще се научи да не разпилява излишно играчки и други вещи, а също ще свикне да ги разпределя на логичните им места.

До бюрото трябва да стига достатъчно светлина.
До бюрото трябва да стига достатъчно светлина.
Екологичност и свобода

Внимавайте какви материали се използват за детската! Те трябва да са възможно най-естествени, като не бива да се забравя, че хлапетата поставят всичко в уста. Растат толкова бързо, че неусетно идва и времето, когато искат да рисуват. И за да не им се сърдим, е добре да им осигурим тази възможност без забрани и ограничения. Затова просто определете част от една от стените в детската стая и поставете там материал, върху който лесно ще се драска, съответно лесно ще го сменяте. Така ще избегнете вероятността детето да повреди нещо и да ви ядоса, но в същото време ще го научи, че има пространство, в което да изяви абсолютно свободно невинния си творчески потенциал. Подобна повърхност може да се използва и за част от мебелите.

Има оптимални решения и когато две деца делят една стая.
Има оптимални решения и когато две деца делят една стая.
Не слагайте известни герои по стените

Следвайки модата на игрите и филмчетата много родители окачват снимки или рисунки на най-актуалните герои. Специалистите обаче казват, че това е грешно, защото първо вкусовете се сменят много бързо, и второ – има опасност хлапето да се обремени твърде много с определен персонаж. Ако все пак държите на нещо подобно, то използвайте калъфки за възглавници за илюстриране на актуални герои. По-големите пък биха могли сами да декорират стаята си. Важно е да им се даде тази възможност, защото тя дава информация и на родителите за това какви са интересите и вълненията на тийнейджърите.

Индивидуалният почерк в стаята на тийнейджърите е много важен за тях.
Индивидуалният почерк в стаята на тийнейджърите е много важен за тях.
Осветлението

Стаята трябва да е светла без това да е дразнещо. При по-малките е особено важно кътът за игри да е много свеж, а за учениците – бюрото. Най-разумно е то да е под прозореца – или фронтално или завъртяно така, че светлината да влиза отляво, ако детето пише с дяската ръка, и обратното.

Вариант за двама

Ако една стая се дели от две деца, то е добре да използате основен принцип за разпределението. До входа й е най-разумно да е зоната за гардероба, в средната част – за леглата, а до процореца – местата за учене. Има и други варианти, включително за легла залепени за стената или за двуетажно. Всичко е въпрос на разполагаема площ, финанси и фантазия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X