Напишете дума/думи за търсене

Кера Тамара: Прости ми, Боже, че обикнах иноверец

Който познава съдбата на Кера Тамара, е изключително вдъхновен. Неслучайно художници я рисуват и поети я възпяват в песни. Говори се, че гробът й в Бурса, тогавашната столица на Турция, е запазен и до днес във фамилната гробница на османовци, редом до този на султан Мурад I. 

Легендата

Кера Тамара е красива, аристократична, омъжена за владетеля на могъща империя и нещастна. Какво повече й трябва, за да се превърне в легенда?

По нейно време фотографи не е имало, но на малкото портрети, които са запазени до днес, тя е съвършена. Всички одумват тоалетите й, поведението й, живота й. Дъщеря е на българския цар Иван Александър от първия му брак с царица Теодора. Животът й започва като в приказка и завършва с думите й: “Прости ми Боже, че обикнах иноверец”.

Превръщат я в разменна монета в името на мира

През 1371 г. хубавицата Кера Тамара вече е вдовица на първия си съпруг Деспот Константин –болярин с голямо владение. След смъртта на баща й Иван Александър на българския престол сяда брат й Иван Шишман, който е едва 20-годишен. Тогава в Търново пристига делегация на турския султан Мурад I, за да се срещне с новия цар. Веднага щом вижда Кера Тамара, султанът се влюбва в нея и я пожелава за своя съпруга - като залог за мир между двете страни. Младият български цар успява да отклони искането на Мурад I и отлага с цели седем години решението да изпрати сестра си Тамара в харема му.

През 1378 г. обаче, когато Мурад I повторно признава българския цар за свой васал, Иван Шишман взема решението да изпрати сестра си Кера Тамара за жена на султана, в тогавашната столица на Турция – Бурса и тя става законна негова съпруга. Така са осигурени още години на мир със завоевателната турска държава.

Няма как Мурад да не обича българската красавицата. Освен че е много красива, тя е образована жена и Мурад е изключително респектиран от нейния интелект. Това че е с 20 години по-възрастен от нея, няма никакво значение. Кера Тамара знае няколко езика и свири на арфа, докато останалите жени в харема са само за забавление. За нея Мурад казва: “Моята жена е единствена” и се допитва за всяко свое решение до нея. Благодарение на дипломатичната си тиха роля, тя влияе на въшната политика на страната. А дали тя го обиква? Говори се, че да и то много, но никога не изменя на собствената си вяра. И никога не е напълно щастлива.

През 1393 г. Търновград пада, а цар Иван Шишман е обезглавен от султан Баязив I. Тогава Кера Тамара пише писмо до братята си, в което казва: “Ако бяхте повече братя, отколкото царе, да не разпокъсвате България, може би сега България щеше да я има.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X