Напишете дума/думи за търсене

Какво лекува змийската хурка

Билката змийска хурка лекува вътрешни и външни хемороиди, миоми, псориазис. Действа ефикасно при язви на дванадесетопръстника, дебелото черво, шипове, рак на простатата, гастрит. Освен всичко разбива и малки камъчета в жлъчката и бъбреците и помага при нощно напикаване.

Химически състав

Съдържа алкалоидоподобно вещество, базорин, сапонини, скорбяла, мазнини, флавоноиди, кумарини, полизахариди, мазнини, нишесте.

Змийската хурка има противовъзпалително действие, което се дължи на съдържащото се в растението етерично масло. А заради азарона в маслото има и успокояващ ефект. Действа добре и при загуба на гласа, бронхиален катар или стомашно неразположение.

Къде я има

Можете да срещнете билката из сенчестите храсталаци и гори до 1800 м надморска височина из цяла България. Наричат я още змийско грозде, змийска лапад, смоков хлуб, циганско грозде, змийска пченка, количав бурен, змийски папур, устреличе, змиявец.

Как да я познаете

Листата често са с кафяви петна и обгръщат цветоносния стълб. Плодът прилича на царевичен кулен, а когато узрее, цветът му става червен като ягода. Цъфти в бяло-зелено през май и юни. Грудката му е овална или цилиндрична. Прилича на земна ябълка. От нея излизат 2-3 копиевидни листа, разположени на тънка и дълга дръжка, която в основата се разширява.

Заровете грудката в пясък

За лечебни цели се използва прясното грудково коренище на билката. То се вади от земята през есента (септември, октомври) или рано пролет (март, април), както вече споменахме. Най-добре го заровете във влажен пясък на студено и тъмно място, в противен случай ще изсъхне и ще изгуби лечебните си качества. Заровената на влажно и студено грудка има срок на годност 3 години.

За да я откриете по-лесно

Тъй като грудките се вадят през есента и ранна пролет, добре е мястото на растението да се маркира с камък или с клони, още докато се вижда поне мамулчето, иначе няма да разберете къде е.

Спазвайте точната доза

Грудката на чудната билка се прилага и вътрешно, и външно. За външно приложение коренището се счуква на каша и се налага върху стомаха при болки и подуване. Вътрешно се приема сутрин и вечер по едно зрънце, с големина на царевично зърно. Не го дъвчете, тъй като отделя млечна течност, която дразни лигавицата и горчи. Можете да го изпиете с вода като лекарство или да го комбинирате с парче хляб, със сусамов тахан или зехтин. Или пък нарежете на ситно коренчетата и добавете към тях 100 г мед и взимайте по едно сутрин и вечер след ядене. Ако избягвате сладкото, нарежете ги ситно и ги залейте с 300 мл студена вода, като ги оставите да киснат 8 часа. От тази настойка се пие по 50 мл 3 пъти на ден, след ядене. Който и вариант да изберете, правете го 7 дни, а след това почивайте най-малко 10 дни. Имайте предвид, че колкото е по-свежа билката, толкова е по-токсична, не прекалявайте с дозата. Докато я приемате, не употребявайте алкохол и не взимайте други лекарства.

важно

При варене змийската хурка губи лечебните си свойства.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X