Напишете дума/думи за търсене

Забраниха достъпа до остров, на който живее най-опасното племе

Снимка: Инстаграм

На самотен остров в Индийския океан живее племе, което атакува всеки, който се опитва да достигне до изолираното парче земя.

Заради враждебно настроените му обитатели островът е обявен за един от най-трудно достъпните и същевременно попада в класацията на най-опасните на планетата.

Индия забрани на своите граждани да посещават Северен Сентинел или да се опитват да осъществят контакт с хората, които живеят там. Пребиваването в петкилометровата зона около острова е незаконно, съобщава T+L, цитира profit.bg.

Местните хора, познати като сентинелци, са известни със склонността си към насилие и нежеланието си да общуват с каквито и да било външни лица. В резултат на това, почти нищо не се знае за острова, който в голямата си част е покрит с гори.

Двама рибари, изхвърлени на брега през 2006 г., са нападнати и убити от племето. Когато хеликоптери от индийската брегова охрана летят над дома им - независимо дали на разузнавателни мисии или за да доставят храна, местните ги обстрелват с камъни и стрели.

Никой не е съвсем сигурен колко души живеят на Северен Сентинел. Предположенията се движат в рамките на между 50 и 400 души. Те обитават мястото в пълна изолация в продължение на повече от 60 000 години, според антрополозите.

Но според група, защитаваща племенните права, сентинелците са в опасност от изчезване. Survival International смята, че племето е най-уязвимата група от хора в света, тъй като никой от тях няма изграден имунитет към общи заболявания, характерни за останалата част от човечеството, като грип например.

Според групата, рибарите и смелчаците, които търсят приключения все по-близо до острова, рискуват здравето на племето. Някои антрополози изразяват притеснения и за туристически бум в съседните Андамански и Никобарски острови, които могат да привлекат хората по-близо до Северна Сентинел.

Племената, населяващи Андаманските острови, са опустошени от болести, когато англичаните колонизират района през 1800 г.

Според експертите единственият начин да се гарантира оцеляването на племето е защитата му от външни лица.

Факсимиле: Инстаграм
Факсимиле: Инстаграм

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X