Напишете дума/думи за търсене

Мистерии за чудесата на света, които не знаем

Има определени творения на изкуството и архитектурата, които са известни по цял свят. Но ако разгледаме историята им по-внимателно, ще открием, че някои от тях преливат от тайни.

Апартаментътна последния етаж на Айфеловата кула

Густав Айфел, мъжът, който проектирал най-известният френски паметник, построил и монтирал апартамент за него самия на последния етаж на кулата. Посещавал апартамента, за да си почине или да покани гости. Веднъж имал дълъг разговор с Томас Едисън. Апартаментът съдържа кухня, баня, две спални, трапезария и, разбира се, невероятна гледка. Днес той е превърнат в музей, където може да бъдат видяни восъчните фигури на Айфел и Едисън.

Счупената верига в краката на Статуята на Свободата

Статуята на Свободата е подарена на САЩ от Франция в чест на 100-годишнината от Американската революция. Тя символизира свободата, демокрацията и отмяната на робството. Това е причината да има скъсана верига в краката на статуята – нещо, често пренебрегвано от хилядите туристи, които я посещават.

Капсулата на времето в планината Ръшмор

По време на конструирането на известния паметник архитектът Гъстън Борглум искал да създаде “Зала на хрониката” в самата скала. Това трябвало да представлява тайна стая, където бъдещите поколения ще могат да открият фундаментални документи и информация за историята на САЩ. Затова той изкопал пещера зад главата на Ейбрахам Линкълн. Скоро след това Борглум починал и планът му не достигнал своя край. През 1998 година, повече от 50 години след смъртта му, копия на важни документи и мемоари за различни президенти са се появили в недовършената зала, която днес служи като капсула на времето.

Планината Матърхорн в Дисниленд

Матърхорн в Дисниленд, моделирана и наречена на планината в Алпите на границата между Швейцария и Италия, е първото подземно увеселително влакче. В самия връх има малко таванче, което се използва за почивка на катерачите, превърнато в баскетболно игрище.

Оригиналния вид на Сфинкса

Великият Сфинкс в Гиза е най-старата статуя на света. Първоначално тя е била боядисана със светла боя. Имала е нос и брада - останките, от които могат да бъдат видени в Английски и Египетски музеи. Някои експерти твърдят, че първоначално Сфинксът е имал глава на лъв, а човешкото лице е било дълбано по-късно, което би обяснило голямата разлика в пропорциите на гигантското тяло и малката глава.

Наклонената кула в Пиза

Известната кула крие много тайни. Всички знаят за наклонението й, но никой не знае кой точно е построил камбанарията на катедралата в Пиза. Историци твърдят, че планът за строителството е разработен от Бонано Пизано, но по-вероятен кандидат e DIOTISALVI, който проектирал купола до кулата, построен в същия стил.

„Даная“ на Рембранд

Рембранд започнал да рисува картината „Даная“ две години след като оженил за Саския ван Ойленбург. Художникът изобразил жена си в много от картините си, но дълго останала мистерията защо приликата със Саския на тази картина не е същото като в картините му от 1630. Освен това стилът на конкретната картина е близък този от по-късните му творби. Наскоро бяха открити обяснения около мистерията. Изследвана под рентгенови лъчи, приликата на фигурата на жената от картината на Рембранд е много по-ясна. Изглежда тя е преправяна след смъртта на жена му, когато имал увлечение с друга жена – Гертие Диркс. Честите на лицето на Даная комбинират части и от двете любими на Рембранд.

Името на най-известната туристическа атракция в Англия

“Биг Бен” не се асоциира с цялата кула на Британския парламент, а само с голямата камбана вътре. До септември 2012 година официалното име на сградата е било „The Bell Tower of The Palace of Westminster”. Сега официалното име е „Кулата на Елизабет“. До ден днешен никой не знае на кого е кръстена камбаната „Биг Бен“.

Цветът на Голдън Гейт Бридж

Голдън Гейт Бридж е една от най-сниманите забележителности в света. Дълго време флотът на САЩ не се съгласявала с конструкцията на моста. След като накрая строежът получил зелена светлина, американският флот настоявал да бъде боядисан в черно и жълто райе, за да се вижда в мъгла. Но архитектът на моста Ървинг Морлоу убедил военните да боядисат моста в тъмнооранжево. Така не само бил видим при всичко метеорологично условие, но и бил привлекателен.

Небето в картината ‘‘Викът‘‘

Първоначалното име на легендарната картина от Едвард Мунк е било „Викът на природата“. През 2003-ра група астрономи споделили теорията, че яркочервеният свят на небето се дължи на изригването на вулкана Кракатоа през 1883-ра. Голямо количество от вулканична прах се изсипала в атмосферата, което създавало изключително ярки като пламъци залези по цялата земя в продължение на няколко години.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X