Напишете дума/думи за търсене

Третото дете държавно - с безплатна градина и дрехи


Студентите със стипендии задължени да работят в България

Държавата да помага за отглеждането на 3-ото дете в семейството, като родителите не плащат такса за градина и получават помощи за дрехи и учебници. Тази мярка за повишаване на раждаемостта ще предложи вицепремиерът Валери Симеонов в управленската програма на кабинета. Допълнителните помощи за семействата няма да се дават на четвърто или пето дете. Иначе ще се стимулират циганите да раждат повече и да продължават да чакат на помощи, обясни той.

Според Симеонов в момента държавата насърчава раждаемостта сред ромите, тъй като им изплаща социални помощи по много пера. Симеонов лично е преброил най-малко 24 причини, по които циганите получават помощи. Така те не виждали смисъл да се приобщават към обществото и да се интегрират.

Според статистиката у нас има около 30 хил. семейства с по три деца. Симеонов е категоричен, че държавата трябва да поеме своята отговорност, включително и финансова, ако иска да се променят тенденциите в демографията.

Сред другите предложения на Симеонов ще е възможността младите семейства да получат жилища срещу нисколихвени или безлихвени кредити. Така те ще бъдат стимулирани да имат по-големи семейства. Освен това можело да се привличат на работа и българи от Македония, Западните покрайнини, Молдова, Украйна. Там има немалък резерв за възстановяване на ръста на населението, даде пример Симеонов.

“От друга страна – младите хора, които следват със съответните стипендии и помощи, да поемат ангажимент за работа в България”, каза още една от мерките си вицепремиерът. Според него това трябва да важи и за студентите в чужбина. “Те учат в престижни университети, така че да имат задължението да се върнат и да работят и да прилагат своите знания в България”, разви идеята си Валери Симеонов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X