Напишете дума/думи за търсене

Запеканки от целия свят (+рецепти)

Самата дума „запеканка” подсказва, че това е ястие, което се пече на фурна. Основните продукти се заливат със смес от мляко и яйца, към която понякога се добавят настъргано сирене и брашно. Основният въпрос, разбира се, е в продуктите, които запичаме. В различните държави развихрят кулинарните си фантазии в различни посоки. В глинен гювеч или в тава може да се сложат риба, зеленчуци, кайма и дори плодове – според локалните традиции. Най-важно е умението за смесване на различни вкусове. Според някои кулинарни историци запеканката произхожда от Древен Рим – известно е, че там са готвили вид запечено блюдо с нарязано на ситно месо. Подобни ястия се срещат също при древните египтяни и при елините.

Обичайна запеканка във Финландия е т.нар. калилатико. Включва зеле, оцет, захар, масло и запържена предварително кайма. Всичко се полива със сос от сметана и галета и се пече.

В Русия са популярни запеканките на основата на извара – към нея може да се добавят тиква и стафиди или карфиол, както и най-разнообразни плодове и зеленчуци. На практика руснаците могат да сътворят запеканка от всичко, което намерят в хладилника. Сосът обикновено е от яйца, захар и сол.

Французите запичат за няколко часа нарязани картофи, след което ги заливат със смес от сметана, мляко и настъргано твърдо сирене.

Италианците са луди по лазанята – ястие от тънки кори макаронено тесто и разнообразни плънки. Характерна особеност в Италия е използването на предварително приготвени съставки – месо, риба, зеленчуци. Всичко се подрежда на пластове с корите, полива се със сос и се пече до готовност. Сосът представлява смес от яйца, сметана и зелени подправки, а отгоре се поръсва настъргано твърдо сирене. Освен лазаня италианците приготвят запеканки и от макарони, към които добавят тиквички, домати, патладжани и целина. Заливката включва разбити яйца, сол, мляко, настърган пармезан.

В Белгия една от най-разпространените рецепти за запеканка включва шунка, зелен фасул и картофи. Още един вариант е с пилешко месо, цикория, шунка, сирене гауда и лимонов сок.

В Германия пък запичат филе от сьомга с картофи, кромид и зелен лук.

Лазаня с телешко

необходими продукти:

2 глави лук

1 морков

400 г телешка кайма

2 с.л. зехтин

1 буркан доматен сос

2 с.л. доматена паста

1 ч.л. риган

1 ч.л. босилек

сол

черен пипер

12 бр. кори за лазаня

100 г пармезан

250 мл сметана (20%)

1 с.л. масло

1 с.л. брашно

1 връзка магданоз

начин на приготвяне:

1 Нарежете на ситно лука и настържете моркова. Задушете ги в растителна мазнина, докато омекнат, добавете каймата и гответе 10 мин, като разбърквате. Сложете доматения сос и доматената паста, босилека, ригана, малко сол и черен пипер и оставете на слаб огън за 10 мин.

2 Сварете корите за лазаня според инструкциите на опаковката и ги сложете на суха повърхност.

3 Пригответе соса: разтопете маслото. Добавете брашното и сметаната, разбъркайте, докато се сгъсти, посолете леко и изключете котлона.

4 Редувайте във форма за печене пластове от корите, след това от плънката, от соса и пармезан. Най-горният пласт трябва да е само кори, сос и пармезан. Печете 35 мин в предварително загрята до 180°C фурна. Преди поднасяне поръсете с магданоз.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X