Напишете дума/думи за търсене

Декоративните решетки в градината и тяхната полза

Има цветя, които се нуждаят от малко помощ, за да разгърнат максимално качествата си. С проста допълнителна опора например ще се разположат по-добре в пространството и ще са по-ефектни. Увивните, пълзящите и катерливите растения се развиват по-добре, когато са прикрепени към декоративна решетка, колона, арка, пергола или друга опора. Сега ще обърнем внимание на решетките.

Решетките са сред най-често използваните средства за прикрепване на растенията, които се нуждаят от опора. Познати са отдавна и намират широко приложение при декоративната украса на градината. Вероятно не знаете, но първоначално са ги използвали лозарите, за да се прикрепват лозите. По-късно те навлизат при цветята и при зеленчуците. В съвременното градинарство най-широко приложение намират в декоративната градина.

Красиви и удобни, решетките се майсторят лесно. Ако решите и вие да си сковете, трябват ви летви, пирони и елементарни инструменти. Да си направиш декоративна решетка е лесно, евтино и дори забавно. Преди да пристъпите към действие, обърнете внимание на някои особености.

Решете къде ще я поставите и за какви цветя ще е опора

Първо трябва да решите каква решетка ви е необходима в зависимост от това къде ще я поставите и какви цветя ще придържа. Възможностите, както и вариантите са различни. Може първо да изберете място, където да поставите решетка, а след това да подберете растенията. Друга възможност е вече да сте засадили цвете, което се нуждае от опора.

Растенията също са определящи при избора на решетка. При по-тежките, с обилна листна маса решетката трябва да е по-голяма и устойчива. Важен е също така и размерът на клетките на решетката. Така например, ако са едри, няма да може да задържа тежките растения. Те са подходящи по-скоро за видове като бръшляна и дивата лоза, които просто се нуждаят от опора, като се катерят и пускат допълнителни леторасли, с които се прикрепват.

За розите, касиса, къпината са подходящи правоъгълните решетки, тъй като те предимно се подпират.

Увивните видове, като клематис, декоративен грах, грамофонче, поветица, се разполагат най-добре на решетки с по-малки ромбчета, тъй като се увиват около тях.

За декоративната тиква и другите хмелоподобни представители по-важна е вертикалната опора, а хоризонталните летви са по-скоро за ефект и за устойчивост.

От какъв материал да я направите

Най-лесно решетките се изработват от дърво. Те могат да са от летви, от пръти, от бамбук, дори от клони. Вариантите са различни, всичко зависи от въображението ви. Основното е краищата на конструкцията, т.е. рамката да е масивна. По принцип решетката може да се монтира на постоянно място или да се постави временно, но и в двата случая трябва да е устойчива.

Вътрешността на решетката може да направите от летви, които образуват различен размер клетки. Те от своя страна могат да са квадратни и ромбоидни.

Тъй като дървото е податливо на атмосферни влияния, периодически трябва да го почиствате и боядисвате. Най-подходящото време е ранна пролет, когато растенията още не са се разлистили и може да работите спокойно.

Металните решетки също може да се използват за опора. Те са много устойчиви, красиви, но и по-скъпи. Могат да се изработят от ковано желязо или от други профили, като се комбинират с различни мрежи. Тук вариантите са още по-разнообразни. Безспорно могат да се направят ефектни решетки, които да придадат елегантен стил на градината.

За металните решетки трябва да се грижите - те се почистват и пръскат с подходящи покрития, за да не ерозират.

Напоследък се предлагат и евтини пластмасови решетки. От слънцето и водата обаче пластмасата старее, променя цвета и губи блясъка си, става и чуплива. В специализираните магазини има голямо разнообразие на такъв вид решетки. Те са с различни орнаменти - с прави или с извити линии, понякога фигурални. Често се използват като декоративен елемент за градината, без около тях да се засаждат растения.

важно

Ако решите да поставите решетката до стена, то трябва да е на известно разстояние - около 15-20 см. Имайте предвид, че зелената маса задържа влага, а тя поврежда мазилката.

И още

Декоративната решетка е не само в помощ на любимите ви растения, но и важна част от цялостното оформление на градината. Така че когато избирате каква да бъде, съобразете я с цялостния вид на двора. Поставете я на място, където може да разделите градината на зони например, или да се изолирате от шум и прах, да скриете неприятна гледка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X