Напишете дума/думи за търсене

Може ли дрехата да бъде дом

S T A T I O N S - третата концептуална изложба на дизайнерска платформа „Иван Асен 22“, е вече реалност. От днес - 9 ноември, до 9 декември изложбата е представена в Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство.

Проектът S T A T I O N S проследява и интерпретира глобалната тенденция „Мултилокализъм“: какво е усещането да си наравно у дома на няколко места по света, или на това да се изгубиш между спирките... По какъв начин пътуваме и градим дом и по какъв начин дрехата ни помага в това? Може ли дрехата да бъде закрила и да създаде за нас дом във всяка точка на света, където и да ни отведе пътят?

фотография: mira draga
фотография: mira draga

Темата за дрехата като дом е пресъздадена посредством средствата на модния дизайн по най-нежния и чувствен начин в инсталация и изложба, в които всеки посетител ще може да се огледа в себе си. Проектът S T A T I O N S проучва нашата създадена чрез опит и преживявания на различни точки по света идентичност с изразните средства на концептуалната мода (микс от концептуални облекла по дизайн на Антония Пашова, Александър Гергинов, Георги Флоров, Диляна Иванова, Милена Начева, Наталия Живкова, Нели Митева, Силвия Цветанова, Станислава Димитрова и Цветалина Атанасова), моден филм и изложба-пространствена инсталация.

Нели Митева - директор на дизайнерска платформа „Иван Асен 22“; фотография: mira draga
Нели Митева - директор на дизайнерска платформа „Иван Асен 22“; фотография: mira draga

Идеята за S T A T I O N S е на Нели Митева - директор на дизайнерска платформа „Иван Асен 22“, а в едноименния моден филм взима участие популярната млада актриса Ирмена Чичикова. Събитието се осъществява с подкрепата на Vivacom ARThall и Esthederm.

Ирмена Чичикова; фотография: mira draga
Ирмена Чичикова; фотография: mira draga

На представянето пред медии Нели Митева представи Ирмена като дългогодишна муза на своята дизайнерска платформа, а самата Ирмена призна, че като пътуващ човек тя дълбоко е припознала себе си в проекта. Нещо повече – за Ирмена участието в модния филм „S T A T I O N S“ е стъпка напред в нейната кариера.

Въпреки многобройните си финансови трудности Нели Митева и Мира Драганова, която е про боно управител на „Иван Асен 22“ и директор на „Наос България“, не спират да воюват за своята мисия – популяризиране на концептуални проекти в областта на модния дизайн, и планират догодина още любопитни събития. По повод 10-годишнината на „Иван Асен 22“ се очаква да видим каталог с техните три изложби, както и четвърта концептуална изложба. Нели Митева пък работи върху антология на съвременния моден дизайн в България. Двете споделиха радостта си от поредния успех на експерименталните си модни филми. Един от тях миналата седмица грабна награда на фестивала в Чикаго. 

фотография: mira draga
фотография: mira draga
фотография: mira draga
фотография: mira draga

Водеща фотография: Боряна Пандова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X