Напишете дума/думи за търсене

8 съвета за удължаване живота на букета

Докато купим цветя от цветарския магазин и ги занесем у дома изминават поне 30 минути. През това време букетът не е бил във вода и краищата на стеблата са изсъхнали. Затова отрежете 1-2 см от края им и то под наклон, така че да има по-голяма повърхност, от която да „пият” вода от вазата. Ето какво съветва топфлористът от Холандия Яап Висе.

- Водата е добре да покрива 1/3 от стеблото на цветето. В България, за да поддържаме свежестта на цветята, слагаме аспирин или стотинка във водата. В някои страни добавят лимонада или 7 Up, защото съдържа захар. В Холандия към всеки букет има прикрепено прахче за подхранване на цветята. То се изсипва във водата и я държи чиста, защото съдържа хлор, но също и захар, която подхранва.

- Не слагайте вазата на слънце. Още по-лошо е ако букетът е на течение и вятър. Той изсушава повече цветята, отколкото слънцето.

- Не се налага водата във вазата да се сменя всеки ден, а на 4-5 дни, като съдът се измива и краищата на дръжките отново се подрязват с няколко сантиметра.

- Най-красивите цветя не са издръжливи, но има трикове за удължаване на живота им. Розите са свежи 5-6 дни, но могат да красят дома ни и по-дълго. Ако цветът им започне да клюмва след 2-3 дни, ги завийте плътно във вестник, отрежете дръжките им с 5-6 см и ги оставете да пренощуват в студена стая във ваза с вода. Вестникът хем засмуква водата нагоре и ги поддържа влажни, хем ги държи прави. На другият ден розите ще са свежи и в перфектна форма. Ако в помещението, където стоят розите, е горещо, напръсквайте листата им с вода, за да са свежи и зелени по-дълго.

- Орхидеите са по-дълготрайни от розите и издържат около10 дни у дома, но ако не са на студено място.

- Антуриумът, стрелицията, както и другите екзотични цветя се държат на топло. Ако са в помещение с температура около и под 15 градуса C ще почернеят след 1-2 дни.

- За да запазите лалетата, които през деня отварят чашките си, ги поставете на тъмно и студено през нощта (около 7-8 градуса C) и на сутринта ще са затворили чашките си отново. Така ще издържат 5-6 дни.

- Ако купите цветя в горещ ден, ги поставете целите в леген, така че да се освежат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X