Напишете дума/думи за търсене

“Танцът Делхи” на Народния театър се понесе 1773 км до Тулуза

Демонт е силно развълнувана и дори смята да запази билета си за спомен в портмонето. Мислела си, че Владо Карамазов е руснак. Удивена е от грацията на актрисите, а по думите ѝ Светлана Янчева не отстъпва по нищо на Катрин Деньов. Изглежда, сякаш “Танцът Делхи” е най-очакваното културно събитие в милионния Розов град...

Началото...

На летище Тулуза-Бланяк група дами, придружавани от двама достолепни високи мъже, се оглеждат любопитно и плахо за място, където да седнат и да оставят чантите си. Лимузини ги чакат на изхода, за да ги откарат до артистичните френски студиа, разположение в историческия център на Тулуза.

“Валеше обилно дъжд и си казах - това е, ще ни върви по вода”, смее се актрисата София Бобчева, която влиза в ролята на медицинската сестра в представлението по текстове на един от най-бележитите европейски драматурзи Иван Вирипаев. Снимка на актрисата в бяла престилка и прибрана руса коса бе разпространена в културните гидове на града, които трета седмица пишат за дългоочакваната премиера. Не по-малко атрактивен е и огромният постер на представлението, изпънат пред сградата на Националния театър в Тулуза. Някак естествено подхожда на фасадата на колоритната сграда, разположена в историческия център на града. На плаката Владо Карамазов, който изиграва влюбения и нерешителен Андрей, е в прегръдките на съпругата си Олга (Елена Телбис).

Следващите два дни актьорите прекарват в репетции, които се провеждат директно на сцената на ТНТ (Националния театър на Тулуза). Сградата е масивна, съчетаваща в себе си модернистични и традиционни елементи. Когато са започнали строeжа на театъра в Тулуза, открили римски разкопки, които все още могат да се видят във фоайето на приземния етаж. Всичко е реставрирано и запазено в оригиналния му вид.

Тази година се

навършват 20 години

от отварянето

на театъра

през 1998 година - още един празничен повод. Построен е от френския архитект Ален Сарфати, роден в Мароко. Сочен е за откривател на перфектния баланс между древното китайско изкуство за хармонизиране на енергията Ци - фъншуй, и на откутюр (Heute couture от фр. - създаване на първокласна мода по поръчка). Което за пореден път доказва, че “Танцът Делхи” и трупата на Галин Стоев са на правилното място в точното време.

Директори от всички големи театри във Франция и кметът на Тулуза бяха на почетните места в публиката.
Директори от всички големи театри във Франция и кметът на Тулуза бяха на почетните места в публиката.

Текстовете на Иван Вирипаев следват рамка, в която се прокарва идеята за срещата между западните и източните философия и морал. Точно това е и идеята на спектакъла, състоящ се от 7 едноактови пиеси. В тях се появяват танцьорката Катя (Радина Кърджилова), майка ѝ (Светлана Янчева), балетната критичка (Радена Вълканова), жененият мъж Андрей (Владо Карамазов), съпругата му Олга (Елена Телбис) и медицинската сестра ( София Бобчева).

Мястото на действието е стая за посетители в болница. Всяка сцена започва с известяването на смъртта на някой от персонажите и завършва с подписването на смъртния акт. Втората линия е темата за мистичния танц Делхи, който променя усещанията на всеки, докоснал се до него. Близките до класиката и филосфията текстове на Вирипаев постигат максимален ефект благодарение на сценографското решение на Никола Тороманов и безупречната работа на помощник-режисьора Ива Станчева. Сцената в Тулуза е превърната в малко камерно пространство. Зеленият фон наподобява декор в киностудио. Две камери снимат случващото се на сцената в реално време.

Галин Стоев смени бохемските одежди със строг костюм за премиерата.
Галин Стоев смени бохемските одежди със строг костюм за премиерата.
       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X